Στο πλαίσιο ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Τ. Ράις επεσήμανε ότι το πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με τον ESM και τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, οδηγούν σε πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ.

Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ στηρίζει τον συγκεκριμένο στόχο, ενώ επανέλαβε ότι, σε περίπτωση που Αθήνα και Βρυξέλλες συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους, τότε το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετα μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστεί η επίτευξη αυτών των υψηλότερων στόχων.

Ο Ράις απέφυγε να προσδιορίσει τον ακριβή χρόνο δημοσιοποίησης της Έκθεσης Βιωσιμότητας του Δημοσίου Χρέους την οποία θα συντάξει το ΔΝΤ, καθώς -όπως ανέφερε- η Έκθεση θα συνταχθεί με τις παραδοχές για την ανάπτυξη και τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα επιδώσει στο ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε ότι υπάρχει διαφωνία στους κόλπους του Ταμείου μεταξύ της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ και του επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Πολ Τόμσεν για το ελληνικό ζήτημα

Παράλληλα, ανέφερε ότι οι συζητήσεις μεταξύ των δανειστών και τις ελληνικής κυβέρνησης για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης συνεχίζονται καθημερινώς μέσω τηλεδιασκέψεων «προκειμένου να αποφασιστούν όλα αυτά που απαιτούνται για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα».

«Όχι» στα νέα μέτρα λέει η κυβέρνηση

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έχει δηλώσει ότι για την κυβέρνηση είναι όρος απαράβατος για την κυβέρνηση να μην ψηφιστούν νέα μέτρα με την όποια συμφωνία επιτευχθεί για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη, «το ΔΝΤ δεν μπορεί να πιέζει την ελληνική κυβέρνηση για νέα μέτρα και όχι τους Ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πλεονασμάτων, ενώ πρόσθεσε ότι η θέση της κυβέρνησης είναι πως τα πρωτογενή πλεονάσματα οφείλουν να μειωθούν, ώστε «να αποκτήσουμε δημοσιονομικό χώρο τόσο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας όσο και την ελάφρυνση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας».