Το ποσοστό αυτό δείχνει ότι μόλις ένας στους 20 πρόσφυγες βρήκε καταφύγιο σε άλλες χώρες της ΕΕ, παρά τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί απέναντι σε Ελλάδα και Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν προτείνει την επανέναρξη των επιστροφών προσφύγων στην Ελλάδα μέσω του κανονισμού του Δουβλίνου. 

Ο έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία του ότι είναι εφικτό να εκπληρωθεί ο στόχος μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. «Όλο και περισσότερα κράτη μέλη έχουν ανοίξει τις πόρτες τους. Πιστεύω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε ότι το σχέδιο μετεγκατάστασης λειτουργεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Κομισιόν υποχωρεί στις πιέσεις των κρατών – μελών που έχουν κλείσει τα σύνορά της, την ίδια στιγμή που αναγνωρίζει πως το σύστημα ασύλου και επαναπροωθήσεων αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής μόλις 748 μετανάστες έχουν επιστρέψει από την Ελλάδα στην Τουρκία, με τον συνολικό αριθμό να φθάνει τους 1.187 μέσω και της ξεχωριστής διακρατικής συμφωνίας.