Προανήγγειλε άμεση αναδιανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων στους χαμηλοσυνταξιούχους, δηλώνοντας πως «αποφασίζουμε κοινωνική αναδιανομή υπέρ των συνταξιούχων. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς που έχουν δει τόση μείωση στις συντάξεις τους. Χορηγούμε άμεσα 617 εκατομμύρια ευρώ σε συνταξιούχους που λαμβάνουν κάτω από 850 ευρώ. Όσοι βρίσκονται στο πάνω κατώφλι θα έχουν ενίσχυση 300 ευρώ».

Όπως τόνισε, ο στόχος που τέθηκε για πρωτογενές πλεόνασμα σε 0,5% του ΑΕΠ για φέτος αποδείχθηκε ρεαλιστικός και υπερκαλύφθηκε στο διπλάσιο. «Δέσμευση είναι ότι κάθε ευρώ που πλεονάζει θα αναδιανέμεται στους αδύναμους συμπολίτες μας»

Ο Α. Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα «με τις θυσίες του ελληνικού λαού κρατά το βάρος όλης της Ευρώπης, στην οικονομική κρίση αλλά και στο προσφυγικό». Όπως εκτίμησε, «η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας για βραχυπρόθεσμα μέτρα που ελαφρύνουν κατά 45% το χρέος είναι ένα πρώτο βήμα για την έξοδο από επιτροπεία».

Στήριξη στα νησιά «πρώτης γραμμής»

Παράλληλα δήλωσε πως τα νησιά που δέχονται τις μεγάλες προσφυγικές ροές θα στηριχτούν με αναστολή του ΦΠΑ, παρά την δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές που θα πραγματοποιηθεί, αλλά όχι σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Συγκεκριμένα δήλωσε  ότι «θα τηρήσουμε τη συμφωνία με τους δανειστές στο ακέραιο. Θα στηρίξουμε τα νησιά που δέχονται προσφυγικές ροές. Θα αναστείλουμε την αύξηση του ΦΠΑ, αν και είναι μέτρο που είμαστε αναγκασμένοι να το εφαρμόσουμε και θα το εφαρμόσουμε, όχι όμως όσο οι συμπατριώτες κουβαλούν το βάρος της Ευρώπης».