Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν δήλωσε την Πέμπτη ότι θα υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αν δεν εκδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι 8 στρατιωτικοί που αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες και έχουν χαρακτηριστεί «πραξικοπηματίες» από το καθεστώς Ερντογάν.

Ο Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία αναμένει την έκδοση των αξιωματικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς «αυτοί οι άνθρωποι ενεπλάκησαν σε μια απόπειρα πραξικοπήματος και αποτελεί αναγκαιότητα η έκδοσή τους τόσο για την απόδοση του δικαίου όσο και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ελπίζουμε οι ελληνικές αρχές να κάνουν τα αναγκαία βήματα».

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, τόνισε ότι η Τουρκία περιμένει την άμεση έκδοση και των οκτώ αξιωματικών. Την Τρίτη το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, αποφάσισε την έκδοση στην Τουρκία των 3 από τους 8 Τούρκους αξιωματικούς. Η απόφαση για τους τρεις από αυτούς είναι να μην εκδοθούν λόγω «μεγάλου κινδύνου».