Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Βουλής, η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 14.00 το μεσημέρι, με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών να αρχίζουν μετά τις 15.00. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, από το βήμα της Βουλής, εκτίμησε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων του 2016 θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, ενώ επανέλαβε ότι η ύφεση τελείωσε στο β’ τρίμηνο του έτους.

Μέσα στον επόμενο χρόνο, ο στόχος είναι η χώρα να είναι σε θέση να δανείζεται μόνη της από τις αγορές και το 2018 να βγει από την επιτροπεία, υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι ο δεύτερος στόχος είναι η έμφαση στην καταπολέμηση της κοινωνικής αδικίας και γι’ αυτό δίνονται 1,25 δισ. ευρώ για κοινωνικές δαπάνες και πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Τέλος, υποστήριξε ότι το 2017 θα υπάρξει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, αφενός με την μείωση δαπανών στα υπουργεία και αφετέρου με την ευρύτερη χρήση πλαστικού χρήματος.

 

Καμμένος: Χειρότερη η κατάσταση με Μητσοτάκη

Κατά πολύ δυσμενέστερα υποστήριξε ότι θα ήταν τα μέτρα για το λαό, αν κυβερνούσε η ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε, κατά την ομιλία του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2017, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Θα ψήφιζαν μέτρα πάνω από 8,8 δις, βασισμένα στο πλεόνασμα του 4,5%, για το οποίο είχαν δεσμευθεί για την περίοδο 2016 – 2019. Οι επικουρικές θα είχαν εκμηδενιστεί. Οι συνταξιούχοι θα έβλεπαν στο ΑΤΜ μείωση πάνω από 50% στο εισόδημά τους. Δεν θα απολάμβαναν του προνομίου της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης, ενώ σήμερα προστατεύθηκαν. Η ανεργία θα είχε εκτοξευτεί γιατί ο κ. Μητσοτάκης θα απέλυε 15.000 υπαλλήλους, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα που είχε υπογράψει η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ».

Θεοδωράκης κατά «πελατειακού κράτους»

Πρωταθλήτρια στους εταρικούς φόρους χαρακτήρισε την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή και πρόσθεσε ότι οι προσλήψεις μετακλητών υπαλλήλων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, ενώ άσκησε κριτική για την ίδρυση πρωθυπουργικού γραφείου ατη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά τις εξαγγελθείσες από τον Πρωθυπουργό παροχές σε χαμηλοσυνταξιούχους, ο Στ. Θεοδωράκης ανέφερε ότι εάν η κυβέρνηση ένιωθε ότι χρωστά χρήματα σε κάποιους, έπρεπε να σκεφθεί επίσης τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα. Είπε ότι το αιώνιο ερώτημα στην Ελλάδα είναι «πού πάνε τα χρήματα από τους φόρους» και σημείωσε ότι αυτά δεν πηγαίνουν στους ανέργους και στους φτωχούς, αλλά στο πελατειακό κράτος.

«Η αποεπένδυση έχει τσακίσει τη χώρα. Πρέπει να σταματήσει η ευκολία με την οποία αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού στην Ελλάδα, με μια νυχτερινή τροπολογία ή μια υπουργική απόφαση. Πρέπει να κάνουμε δύσκολη τη ζωή στους φοροφυγάδες και στους “φοροφαγάδες”».

 

Κουτσούμπας: Η «μείωση χρέους» συνεχίζει την αντιλαϊκή επίθεση

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, είπε από το βήμα της Βουλής: «Έχετε πάρει μεγάλη κατρακύλα και δεν σας σώζει τίποτα. Ούτε ο Κάστρο, ούτε ο Πανάγιος Τάφος. Σας τελείωσε και ο Νότος. Δεν σας σώζουν ούτε τα νυχτερινά διαγγέλματα. Εκτός αν νομίζετε ότι θα σας σώσουν τα ταξιδάκια με ΑΝΕΛ και Χρυσαυγίτες στο Καστελόριζο».

Ο Δ. Κουτσούμπας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει «νέα πλήγματα στα δικαιώματα του λαού» και πρόσθεσε: «Επιχειρείτε να εμφανίσετε τη μείωση του χρέους ως πανεθνικό στόχο, ακόμη και αν η μείωση του χρέους για το λαό σημαίνει “κόφτες” και μέτρα». 

«Ακόμη και αν μειωθούν οι υπερβολικές απαιτήσεις για ετήσια πρωτογενή πλεονάσματα από το 3,5% στο 2%, η αντιλαϊκή επίθεση θα συνεχιστεί με την επιτάχυνση των προγραμμάτων που εδραιώνουν το καθεστώς της εργασιακής ζούγκλας, χωρίς δικαιώματα για τους μισθωτούς και τους αυτοαπασχολούμενους», ανέφερε.

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, με τους σχεδιασμούς και τους ανταγωνισμούς των ισχυρών να δυναμώνουν και να φέρνουν πιο κοντά τον κίνδυνο ακόμη και μιας γενικότερης πολεμικής ανάφλεξης.


Γεννηματά: Επίθεση Τσίπρα στα παραγωγικά τμήματα 

Ο προϋπολογισμός αποτελεί την τελική πράξη επίθεσης στη μεσαία τάξη και σε όποιον παράγει ακόμα στη χώρα, υπογράμμισε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά. αναφέροντας ότι η φορολόγηση γίνεται το 2017 ακόμη περισσότερο κοινωνικά άδικη.

Αυτό που κάνει πλέον η κυβέρνηση δεν είναι κοινωνική πολιτική, αλλά αναδιανομή της φτώχειας, είπε, ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση στον χώρο της υγείας έχει γυρίσει σε εποχές πριν το 1981. Κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας θα μπορούσε να ξαναθέσει στο τραπέζι το θέμα της πραγματικής απομείωσης του χρέους, την εκτίναξη των ρυθμών ανάπτυξης της οικονομίας και ευρεία συναίνεση για τις αναγκαιές μεταρρυθμίσεις, τόνισε η Φ. Γεννηματά.

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει κλείσει τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Όμως η λύση δεν είναι μια κυβέρνηση της Δεξιάς», είπε.

Η πρόεδρος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επέκρινε ακόμη τη Ν.Δ. ότι δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της για τη διακυβέρνηση της περιόδου 2004-2009.