Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, είπε ότι μπορεί να αντιληφθεί την πολιτική στάση των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα, αλλά οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές θα πρέπει να «ανοίξουν» και σε άλλους τομείς. «Μπορώ να καταλάβω την “πολιτική της Μίας Κίνας”, αλλά δεν ξέρω γιατί πρέπει να δεσμευόμαστε στην “πολιτική της Μίας Κίνας” αν δεν κάνουμε συμφωνία με την Κίνα που αφορά άλλα πράγματα, συμπεριλαμβανομένου του εμπορίου».

Ο Τραμπ είχε πρόσφατα συνομιλία με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Tsai Ing-wen, πράξη που ενόχλησε την Κίνα. Όπως δήλωσε ο Τραμπ, δεν μπορεί να καταλάβει τις όποιες αντιδράσεις γύρω από τη συνομιλία. «Δεν μπορώ να αφήσω την Κίνα να μου υπαγορεύει σε ποιον θα μιλάω. Η κλήση έγινε σε εμένα και είχαμε μια ωραία και σύντομη συνομιλία με την πρόεδρο. Θεωρώ ότι θα έδειχνα ασέβεια αν δεν απαντούσα. Δεν κατανοώ το γιατί κάποιο άλλο κράτος να μου απαγορεύει μια συνομιλία».

Παράλληλα, τόνισε ότι η Κίνα δεν βοηθά τις ΗΠΑ ούτε στο θέμα της ισοτιμίας του νομίσματός της, ούτε στο θέμα των δασμών, ενώ υπογράμμισε πως δεν έχει κάνει τίποτα για το θέμα της Β. Κορέας. «Έχουμε τη Β. Κορέα με τα πυρηνικά όπλα και η Κίνα θα μπορούσε να δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά απεναντίας δεν μας βοηθά καθόλου»

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έχουν συνάψει εδώ και τέσσερις δεκαετίες διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα κι έκτοτε πρεσβεύουν επισήμως την άποψη ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο κομμάτι της. Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν παράνομα αποσχισθείσα κινεζική επαρχία και κάθε επίσημη επαφή ενός άλλου κράτους με την κυβέρνηση θεωρείται πράξη «απόστασης» από την Κίνα.