του Κώστα Εφήμερου

Είναι πολύ εντυπωσιακό το πόσο έχουν αποσυνδεθεί στην Ελλάδα τα ΜΜΕ από το κοινό τους. Πριν από μια εβδομάδα παρακολουθούσα το TL του twitter μου να γεμίζει φωτογραφίες από ένα θέατρο στο Ζάγκρεμπ όπου έκανε μια ομιλία ο Βαρουφάκης. Πρέπει να ήταν πάνω από 1500 άνθρωποι σε ένα μπαρόκ κατάμεστο θέατρο. Όταν πριν λίγους μήνες είχα ανέβει στο Βελιγράδι για μια συνάντηση του Διεθνούς Ινστιτούτου Δημοσιογραφίας παρατήρησα, περπατώντας στην αντίστοιχη Ερμού, ότι όλα τα μικρά βιβλιοπωλεία -που είναι δεκάδες- είχαν στη βιτρίνα τους αποκλειστικά το βιβλίο του Βαρουφάκη (που μόλις είχε κυκλοφορήσει στα σέρβικα). Κι όμως, ο Βαρουφάκης που όπου και να πάει στην Ευρώπη προκαλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και του κόσμου στην Ελλάδα φαίνεται να ξεχνιέται συστηματικά από τα συστημικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ.

Έτσι όταν χθες μου ήρθε η πρόσκληση για τη σημερινή παρουσίαση αμφιταλαντεύτηκα για το αν θα έπρεπε να βάλουμε την είδηση στο ThePressProject, αφού από τη μια ακόμα δεν έχουμε ξεκινήσει την ειδική έκδοση για τον πολιτισμό αλλά από την άλλη η δημόσια παρουσία του Βαρουφάκη αποτελεί πολιτική είδηση.

Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι η πλήρης απουσία της είδησης στα ελληνικά ΜΜΕ σήμερα το πρωί. Στη χώρα που στα τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων μαθαίνουμε για τις παρουσιάσεις βιβλίων του Ευάγγελου Βενιζέλου τρεις μέρες πριν και τρεις μέρες μετά κανείς δεν θεώρησε σημαντικό να κάνει έστω μια αναφορά στην ιστοσελίδα του για την δημόσια εμφάνιση του Βαρουφάκη στην Αθήνα μετά από ενάμιση χρόνο.

Αντίθετα, τα ελληνικά ΜΜΕ έχουν την τάση να δημοσιεύουν με πηχυαίους τίτλους οποιαδήποτε δήλωση πολιτικού, οικονομολόγου ή απλού πολίτη που καταφέρεται εναντίον του Βαρουφάκη, θεωρώντας ότι οι δικοί του χειρισμοί πάνω-κάτω κατέστρεψαν την Ελλάδα το 2015.

Μια δημόσια πρό(σ)κληση

Σκέφτηκα λοιπόν να απευθύνω μια δημόσια πρόσκληση στον Γιάνη Βαρουφάκη -μια που στο πάνελ της παρουσίασης ο μοναδικός δημοσιογράφος θα είναι ο Βαξεβάνης- να απαντήσει σε όλες τις κατηγορίες με τον εξής τρόπο:

Αν συμφωνήσει, για μερικές ημέρες θα δημιουργήσουμε μια ειδική εφαρμογή στην οποία θα απαγορεύεται να γράψεις για αυτόν καλή κουβέντα. Εμείς θα οργανώσουμε μετά όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονται σε θεματικές και για κάθε μια από αυτές θα πρέπει να απαντήσει με ένα video, είτε από το κινητό του, είτε -ακόμα καλύτερα- με ένα συνεργείο που θα του στείλουμε.

Σε μια χώρα όπου η δημοσιογραφική κουλτούρα επιτρέπει στους συνεντευξιαζόμενους να μη σέβονται τους δημοσιογράφους και να απαντάνε χωρίς ουσιαστικό αντίλογο ίσως να δυσκολευτούν περισσότερο όταν απέναντι τους θα έχουν τους θυμωμένους πολίτες. Προτίμησα λοιπόν να κάνω αυτή την πρόσκληση-πρόκληση δημόσια και όχι ιδιωτικά σκεφτόμενος ότι α) ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να το δεχτεί και β) αν πετύχει αυτό σαν μοντέλο θα μπορούσε να επαναληφθεί και για άλλους πολιτικούς από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Εσείς τι λέτε κύριε Βαρουφάκη;

UPDATE: Ο Γιάννης Βαρουφάκης δέχτηκε την πρόσκληση. Τις επόμενες μέρες θα δημιουργήσουμε την ειδική σελίδα στην οποία θα μπορείτε να… ξεθυμάνετε.

info για την παρουσίαση

Η ΑΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
Οι ρίζες της καταστροφικής διαχείρισης μιας αναπόφευκτης κρίσης – Γιάνης Βαρουφάκης

Παρουσίαση βιβλίου
Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μ.μ. στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός (πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
Κώστας Βαξεβάνης, δημοσιογράφος-εκδότης
Νίκος Θεοχαράκης, καθηγητής Παν. Αθηνών,πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του ΟΜΜΑ
Θάνος Μικρούτσικος, συνθέτης.

Παρεμβαίνουν μέσω βίντεο οι:
Noam Chomsky, Slavoj Žižek, Jeffrey Sachs, James Kenneth Galbraith