«Αυτός ο άνθρωπος είναι αλήτης, δολοφόνος, δεν βλέπω πώς μπορεί κανείς να είναι φίλος με έναν πρώην πράκτορα της KGB», δήλωσε στο CNN ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον ΜακΚέιν.

«Το να είσαι φίλος του Βλαντίμιρ Πούτιν δεν είναι ένα χαρακτηριστικό που ελπίζω να συναντήσω σε έναν υπουργό Εξωτερικών», σχολίασε ο γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο.

Τα σχόλια αυτά από στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος δεν προαναγγέλλουν μία εύκολη συζήτηση στη Γερουσία που θα κληθεί να εγκρίνει τον διορισμό αυτόν σε μία ψηφοφορία που θα απαιτήσει συντριπτική ρεπουμπλικανική πλειοψηφία.

Ομως, το Κονγκρέσο θα κληθεί ερευνήσει σύντομα και το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και των ρωσικών παρεμβάσεων στις αμερικανικές εκλογές, εντείνοντας τις πιέσεις προς τη Μόσχα ακριβώς τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ θα ξεκινά την επιχείρηση προσέγγισης.

Η CIA έφθασε στο συμπέρασμα, το οποίο αποκαλύφθηκε την περασμένη Παρασκευή από την Washington Post, ότι η Ρωσία παρενέβη μέσω των κυβερνοεπιθέσεων στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ με στόχο να ευνοήσει την εκλογή του Τραμπ και όχι απλώς να προκαλέσει προβλήματα στη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Ομως, ο διάδοχος του Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, απορρίπτει τα συμπεράσματα της έρευνας της CIA, διαρρηγνύοντας τις σχέσεις του με την υπηρεσία και φροντίζοντας να εκφράσει τις αμφιβολίες του για την αξιοπιστία μίας υπηρεσίας που μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου υποστήριξε ότι το καθεστώς του Σαντάμ Χουσέιν διατηρούσε σχέσεις με την Αλ Κάιντα.

Ο Ντόναλντ Τράμπ το έχει διατυπώσει επανειλημμένως και το έγραψε και χθες στο Twitter.«Αν δεν συλληφθούν επ΄αυτοφώρω οι χάκερς, είναι πολύ δύσκολο να προσδιοριστεί ποιος έκανε την πειρατεία. Γιατί αυτό δεν δημοσιεύθηκε πριν από τις εκλογές;».

Τον Οκτώβριο όλες αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατηγόρησαν από κοινού τη Ρωσία για πειρατεία στα αμερικανικά πολιτικά κόμματα με σκοπό την ανάμειξη στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία.

«Οι Ρώσοι δεν είναι φίλοι μας», δήλωσε ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς ΜακΚόνελ.