Η Ελλάδα είναι χώρα νησιωτική και αυτό είναι ευλογία, είπε ο Α.Τσίπρας μιλώντας από την ακριτική Νίσυρο. Για αυτόν τον λόγο πρέπει «να δείξουμε έμπρακτα τη στήριξή μας στα νησιά μας και σε όλους αυτούς που φυλάνε Θερμοπύλες και τα ανατολικά σύνορα της Ευρώπης», διευκρίνισε.

Όπως ανακοίνωσε τα νησιά της αποκαλούμενης πρώτης γραμμής, από την Σαμοθράκη ως το Καστελόριζο, εξαιρούνται από την αύξηση του ΦΠΑ καθώς φέρουν το βάρος της προσφυγικής κρίσης.

 
Θα τηρήσουμε το πρόγραμμα μέχρι κεραίας αλλά τα χρήματα που πλεονάζουν δεν θα ρωτήσουμε κανένα για να τα δώσουμε σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη, τόνισε. Επισήμανε ότι τα νησιά της πρώτης γραμμής σηκώνουν τα βάρη ολόκληρης της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι έχουμε ηθική υποχρέωση να δώσουμε μια ελάχιστη ανταπόδοση στους πολίτες που σηκώνουν τα βάρη όλης της Ευρώπης.

«Δεν φανταζόμουν ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις στον τόπο που θα διαμαρτύρονταν ότι θα εκνευρίσουμε τους εταίρους παρέχοντας ένα μικρό βοήθημα σε όσους το έχουν ανάγκη», υπογράμμισε.

 


«Η Ελλάδα δεν θα υποστείλει τη σημαία υποστήριξης της κοινωνικής συνοχής»

Θα ενεργοποιηθεί άμεσα το Συμβούλιο Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τον Α.Τσίπρα, όπου στόχος θα είναι η μετατροπή της νησιωτικότητας σε «ευκαιρία ανάπτυξης».

Ανέφερε, επίσης, ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες για επανασχεδιασμό του δικτύου ακτοπλοϊας, ώστε να είναι δυνατή η καλύτερη εξυπηρέτηση των νησιωτών μας, αναφέροντας ότι θα υπάρξει διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, ειδικά σε θέματα ποιότητας και ελέγχου της ακτοπλοϊας.


Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι έως το 2018 θα έχουν αναπτυχθεί ιατρικές μονάδες στα νησιά, με οικογενειακούς γιατρούς, που θα επιλεγούν με κριτήρια εντοπιότητας. «Βασική μας προτεραιότητα είναι η υγεία. Θέλουμε όλοι οι νησιώτες, ειδικά οι ηλικιωμένοι, να αισθάνονται ασφαλείς», είπε ο πρωθυπουργός.
 
Απο πλευράς του, ο δήμαρχος της Νυσύρου, Χριστοφής Κορωναίος, εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίηση του για την επίσκεψη του πρωθυπουργού , επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου επισκέπτεται το νησί πρωθυπουργός, γεγονός που έχει ιδιαίτερη αξία και σημασία. «Είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε δεκτή την πρόσκληση που του απηύθυνα να επισκεφτεί το νησί πριν από δύο μήνες».
 
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός, καθώς και βουλευτές των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.
 
 

Ανόητοι τεχνοκράτες


«Ακούω τώρα τελευταία διάφορους τεχνοκράτες -ανόητους θα έλεγα, τους έχουμε υποτίθεται για να μας λένε σωστά τους αριθμούς, ούτε τους αριθμούς δεν μας λένε σωστά- έχουν παραδεχθεί αρκετές φορές ότι έχουν κάνει λάθος στους αριθμούς, αλλά μας λένε τώρα ξανά «το λάθος είναι το σωστό»» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε.
 
«Μας λέγανε παλαιότερα από το 2010, ότι με αυτό το πρόγραμμα θα βγούμε από την κρίση. Απέτυχε το πρόγραμμα, ξανά το 2012 νέο πρόγραμμα, μας λέγανε «θα βγούμε από την κρίση», απέτυχε και αυτό το πρόγραμμα, έκαναν υπεραισιόδοξες προβλέψεις επιβάλλοντας μέτρα σκληρής λιτότητας και τώρα που έχουμε ένα πρόγραμμα με ήπια προσαρμογή, κάνουν τις αντίστροφες προβλέψεις.
 
Κάνουν προβλέψεις ύφεσης ενώ έχουμε γυρίσει στην ανάπτυξη. Και κάνουν προβλέψεις ελλείμματος για το '16 και το '15 ενώ έχουμε ξεπεράσει το 1% τις προβλέψεις τους και έχουμε υπεραπόδοση των στόχων. Και έρχονται, λοιπόν, τώρα αυτοί που επέβαλλαν αυτή την πολιτική της εξίσωσης του ΦΠΑ και στα νησιά μας δίχως, όμως, να έχουν υπόψη τους, τι σημαίνει νησί, ίσως να είχαν κάνει διακοπές στη Μύκονο και στη Σαντορίνη και στην Πάρο αλλά και εκεί αυτή η εικόνα, η εικόνα της ευμάρειας, είναι εικόνα ενός τριμήνου. Δεν βρέθηκαν ποτέ σε ένα μικρό, ακριτικό και απομονωμένο νησί το χειμώνα. Όταν έχει απαγορευτικό και δεν υπάρχει συγκοινωνία και όταν πολλές φορές οι άνθρωποι φοβούνται να αρρωστήσουν μη τυχόν και δεν βρεθεί ο τρόπος να φτάσουν γρήγορα σε ένα μεγάλο νοσοκομείο και όταν πολλές φορές και πολλά νησιά -ευτυχώς όχι σήμερα- είχανε στέρηση ακόμα και γιατρού, ακόμα και δασκάλων.
 
Θέλω, λοιπόν, να απαντήσω σε όλους αυτούς, ότι η Ελλάδα, βεβαίως είναι μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βεβαίως και θα φροντίσει να τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, αλλά δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία της υποστήριξης της κοινωνικής της συνοχής. Και τα νησιά μας, οι νησιώτες μας αποτελούν βασικό συστατικό αυτής της συνοχής. Πόσω δε μάλλον σε μία εποχή νέων προκλήσεων».