του Jon Schwarz για το The Intercept

Πολλοί ψηφοφόροι του Ντόναλντ Τραμπ πιθανόν να πίστευαν ότι η νίκη του θα είναι ζημιογόνος για την Goldman. Στο συνέδρο των Ρεπουμπλικάνων, κάποιος που φάνηκε να παίρνει στα σοβαρά τις επιθέσεις κατά της Goldman από τον λογαριασμό του Τραμπ στο τουίτερ, ούρλιαξε: «Goldman Sachs!» στη γυναίκα του τραπεζίτη Τεντ Κρουζ καθώς αυτή έφευγε από τον χώρο. Το τελευταίο βίντεο της εκστρατείας του Τραμπ δήλωνε ότι θα δώσουν μάχη ενάντια στην «παγκόσμια δομή εξουσίας που είναι υπεύθυνη για τις οικονομικές αποφάσεις που έχουν κλέψει από την εργατική τάξη, παίρνοντας όλον τον πλούτο της χώρας μας και βάζοντας τα χρήματα στις τσέπες μιας μερίδας μεγάλων επιχειρήσεων»- όπως αυτές προσωποποιήθηκαν στην οθόνη από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Goldman Sachs,  Λόιντ Μπλάνκφεϊν.

Αλλά αυτό συνέβη τότε. Όπως το έθεσε την Πέμπτη ο Άντονι Σκαραμούσι, διευθυντής επενδυτικών κεφαλαίων αντιστάθμισης, κορυφαίος σύμβουλος του Τραμπ καθώς και πρώην τραπεζίτης της Goldman Sachs: «Νομίζω ότι η μηχανορραφία εναντίον των τραπεζιτών έληξε».

Τα πρωτοσέλιδα της Παρασκευής έγραφαν ότι ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Τραμπ θα είναι ο Γκάρυ Κον, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Goldman Sachs. Εν τω μεταξύ, η επιλογή του Τραμπ για τον υπουργό Οικονομικών είναι ο Στίβεν Μνοσίν, ένας πρώην συνεργάτης της Goldman Sachs, του οποίου ο πατέρας ήταν επίσης συνεργάτης της Goldman. Ο Στίβεν Μπάνον, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής του Τραμπ, εργαζόταν επίσης για την Goldman.

Φυσικά, μια νίκη της Χίλαρι Κλίντον θα ήταν επίσης νίκη για την Goldman Sachs. Η Κλίντον πληρώθηκε 675.000 δολάρια από την Goldman για τρεις ομιλίες, είχε λάβει προηγουμένως μεγάλες δωρεές για την εκστρατεία της από τον Μπλάνκφεϊν και ο γαμπρός της διευθύνει ένα επενδυτικό κεφάλαιο αντιστάθμισης του οποίου ένας από τους επενδυτές είναι ο Μπλάνκφεϊν.

Η Goldman κέρδισε επίσης τις εκλογές το 2008 και το 2012. Ο Μπαράκ Ομπάμα έλαβε περισσότερα χρήματα από την Goldman Sachs από ότι από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία. Ο Τιμ Γκάιτνερ, ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του Ομπάμα, ήταν ο προστατευόμενος του κάποτε συμπροέδρου της Goldman, Ρόμπερτ Ρούμπιν. Το υπουργείο Δικαιοσύνης του Ομπάμα ποτέ δεν κυνήγησε ποινικά την Goldman, παρά τα άφθονα αποδεικτικά στοιχεία από μια έρευνα της Γερουσίας για τις παρανομίες της

Πιο παλιά, η Goldman είχε κερδίσει τις εκλογές του 2000 και του 2004. Ο Τζορτζ Μπους πήρε τον  Χανκ Πόλσον απευθείας από την Goldman- όπου ο Πόλσον ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος- για να τον κάνει υπουργό Οικονομικών. Ο Πόλσον τότε επέβλεψε το τεράστιο πακέτο διάσωσης της Wall Street που έσωσε την Goldman από την κατάρρευση (έτσι ώστε να κάνει μετά τον Μπλάνκφεϊν δισεκατομμυριούχο) με τη βοήθεια του πρώην τραπεζίτη της Goldman, Νιλ Κασκάρι. Και αυτοί είναι μόνο δυο από τον μεγάλο αριθμό των εργαζομένων της Goldman που στελέχωσαν την κυβέρνηση του Μπους.

Οι νίκες της Goldman το 1992 και το 1996 εκδηλώθηκαν όταν ο πρόεδρος πριν τον Μπους, ο Μπιλ Κλίντον, έκανε τον Ρούμπιν υπουργό Οικονομικών. Ο Ρούμπιν έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ακύρωση του νόμου Glass-Steagall, ενός τραπεζικού νόμου της εποχής της Ύφεσης που διαχώριζε τις εμπορικές από τις επενδυτικές τράπεζες. Κατά τη διάρκεια του 2008, η Goldman εκμεταλλεύτηκε την απουσία του νόμου Glass-Steagall για να μετατραπεί σε μια τράπεζα διαχείρισης χαρτοφυλακίων, δίνοντάς της επιπλέον δυνατότητα να δανείζεται και από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οι μετοχές της Goldman Sachs έχουν ανέβει κατά 33 τοις εκατό της αξίας τους από τις εκλογές του 2016 και ο Μπλάνκφεϊν τρίβει τα χέρια του από χαρά. Ο Τραμπ, λέει, δεν είναι «επικίνδυνος» και «δεν είμαι καθόλου απαισιόδοξος επειδή νίκησε. … Ο κ. Τραμπ μπορεί να αποδειχτεί ένας πολύ καλύτερος πρόεδρος από οποιονδήποτε άλλον έχει υπάρξει σε αυτήν τη θέση».

Τι γίνεται όμως με τις άμεσες προσωπικές επιθέσεις εναντίον του; «Αυτές ήταν η ρητορική μέσα στην ένταση της πολιτικής μάχης. Δεν τις πήρα προσωπικά». Αυτό είναι αρκετά αντίθετο με τη θέση του Μπλάνκφεϊν σχετικά με την καταγγελία του Μπέρνι Σάντερς εναντίον του φέτος την άνοιξη, κατά την οποία τον χαρακτήρισε «επικίνδυνο».

Κάντε λοιπόν όσες εκλογές θέλετε. Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να χάσουν. Συμβαίνει όλη την ώρα. Η Goldman Sachs όμως κερδίζει πάντα.

To ThePressProject είναι επίσημος συνεργάτης του The Intercept στην Ελλάδα

Μετάφραση: Νικολέττα Αλεξανδρή