Μετά από επικοινωνία του ThePressProject με τον ESM, ο επίσημος εκπρόσωπος του Ταμείου, Wolfgang Proissl, επιβεβαίωσε πως αναβάλλονται προσωρινά οι επίσημες αποφάσεις για το χρέος.
 
Διαβάστε ολόκληρη τη δήλωση του εκπροσώπου του ESM:
 
«Για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ανακούφισης της Ελλάδας όπως υιοθετήθηκαν από το Eurogroup απαιτείται επίσημη απόφαση από τον EFSF και τον ESM. Έπειτα από τις πρόσφατες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις επιπλέον παροχές στους συνταξιούχους και την αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης του ΦΠΑ οι οργανισμοί (EFSF και ESM) αναβάλλουν προσωρινά την επίσημη απόφασή τους. Οι θεσμοί αυτή τη στιγμή μελετάνε την επίπτωση της ελληνικής απόφασης σε σχέση με τους στόχους και τις δεσμεύσεις του ESM. Ο EFSF και ο ESM θα αναλύσουν τα δεδομένα και θα αποφασίσουν έπειτα πως θα προχωρήσουν».

Αξιολόγηση των μέτρων Τσίπρα ζητεί η Γερμανία

Σε γραπτή του απάντηση προς τη Deutsche Welle το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς τις πληροφορίες αυτές των εφημερίδων του ομίλου Funke, συνδέοντας τις εξαγγελίες του έλληνα πρωθυπουργού με την υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων.

«Το πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα μπορεί να στεφθεί με επιτυχία μόνον εάν όλοι οι συμμετέχοντες τηρούν τα συμφωνηθέντα». Γι΄ αυτό και ζητήσαμε από τους θεσμούς να αξιολογήσουν εάν τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση συμφωνούν με τις επιταγές του προγράμματος βοήθειας».

Όπως σημειώνει στην απάντησή του, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει να ξεκαθαρίσει «άμεσα» το ζήτημα «προκειμένου να μην καθυστερήσει η υλοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων που αφορούν στο χρέος».

Στέλνοντας σαφές μήνυμα στην ελληνική πλευρά το γερμανικό ΥΠΟΙΚ επαναλαμβάνει ότι «για να στεφθεί με επιτυχία το πρόγραμμα βοήθειας είναι απολύτως απαραίτητο να μην αποφασίζονται μέτρα μονομερώς ή να ακυρώνονται αποφάσεις».

«Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης», απαντούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών,

Εν αναμονή της απόφασης των θεσμών

Εν αναμονή της αξιολόγησης των θεσμών για το κατά πόσο τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα είναι συμβατά με τις δεσμεύσεις του προγράμματος, τελούν οι Βρυξέλλες. Ερωτηθείσα σχετικά, με τη δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, ότι το εν λόγω πόρισμα των θεσμών είναι απαραίτητο ώστε να μην καθυστερήσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις οικονομικές υποθέσεις, επανέλαβε πως οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού “συζητούνται και αξιολογούνται” στο πλαίσιο της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα, σημειώνοντας πως η συμφωνία στην οποία κατέληξε το Eurogroup πάνω στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προχωράει με βάση τους κανόνες του ESM.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε ότι χορηγούνται 617 εκατ. ευρώ σε 1.600.000 συνταξιούχους με κατώτατο ποσό τα 300 ευρώ, αλλά και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου όπου μαίνεται η προσφυγική κρίση.