Σε κοινές δηλώσεις, η Α. Μέρκελ και Α. Τσίπρας αναφέρθηκαν στο θέμα της ελληνικής οικονομίας, με την Μέρκελ να αναγνωρίζει πως οι Έλληνες έχουν κάνει θυσίες, αλλά το θέμα για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν είναι υπόθεση του Βερολίνου, αλλά ευθύνη των θεσμών και του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας έκανε λόγο για τεράστιες θυσίες που έχει υποστεί ο ελληνικός λαός και ζήτησε γενναίες αποφάσεις για να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης «Θα ενημερώσω για την θεαματική υπεραπόδοση των εσόδων και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς. Οι προβλέψεις είναι εξαιρετικές για το 2017 που προβλέπεται ανάπτυξη του 2,7%. Πρέπει να επουλωθούν οι πληγές της κρίσης και των πολιτών που έκαναν τεράστια υπομονή όλα αυτά τα χρόνια. Γενναίες αποφάσεις πρέπει να υπάρξουν από όλους τους εταίρους και η ανάπτυξη θα πρέπει να φορά και τους ανθρώπους και όχι μόνο τους αριθμούς. Να στείλουμε σήμα στους επενδυτές πως τέλειωσε η κρίση και η Ελλάδα είναι πλέον μέρος της λύσης».

Κοινή στάση στο προσφυγικό

Η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι το πρόβλημα με τις προσφυγικές ροές είναι μεγάλο και η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στις πλάτες της, ειδικά πριν τη συμφωνία με την Τουρκία, για την οποία δήλωσε πως «δεν πάμε όσο γρήγορα θέλαμε αλλά ελπίζουμε πως θα το λύσουμε γρήγορα», ενώ πρόσθεσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ βοηθάει να καταπολεμηθούν οι διακινητές.

Ο Α. Τσίπρας υπογράμμισε ότι υπάρχει κοινός στόχος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, τονίζοντας ότι ο ελληνικός λαός και κυρίως οι νησιώτες έχουν σηκώσει εδώ και χρόνια στις πλάτες τους ένα πολύ μεγάλο βάρος από όλη την Ευρώπη. Επανέλαβε ότι θα πρέπει να δρομολογηθούν γρήγορα οι διαδικασίες μετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ στάθηκε και στο φαινόμενο της ακροδεξιάς που ανθίζει στην Ευρώπη.

«Δίκαιη λύση χωρίς στρατό κατοχής για το Κυπριακό»

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει ενεργό ρόλο, καθώς είναι ζήτημα στο οποίο θα δοκιμαστεί το βάθος των ευρωτουρκικών σχέσεων όσο και η βούληση της Τουρκίας να εξευρεθεί μια λύση. Με αφορμή το Κυπριακό επισήμανε για την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχτεί καμία αμφισβήτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ενώ τάχθηκε υπέρ της ένταξης της Τουρκίας, όσο τηρεί τις δεσμεύσεις της

Ανέφερε πως η Ελλάδα επιθυμεί για το Κυπριακό μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο.«Θέλουμε μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή κυπριακή δημοκρατία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά της, η Α. Μέρκελ δήλωσε πως «για το Κυπριακό η Ελλάδα έχει κάνει σημαντική υποστηρικτική εργασία»