Άμεση συνεργασία μελών ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο με διακινητές κατήγγειλε η Frontex, σε εμπιστευτική έκθεση της, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

H εν λόγω έκθεση συντάχθηκε τον περασμένο μήνα και επισημαίνεται σε αυτήν πως οι πρόσφυγες έχουν σαφείς οδηγίες από τους διακινητές να μην συνεργαστούν με τις ευρωπαϊκές Αρχές, αλλά μόνο με τις ΜΚΟ. Αυτές οι κατηγορίες μπορούν να φέρουν στο προσκήνιο μία συζήτηση που υπάρχει εδώ και καιρό, σχετικά με τις διαφωνίες ανάμεσα στους αξιωματούχους της ΕΕ και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σχετικά με την διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

«Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Ενώ σε μία άλλη έκθεση της Frontex, υπογραμμίζεται ότι οι άνθρωποι που διασώζονται από σκάφη των ΜΚΟ συχνά δεν είναι διατεθειμένοι «να συνεργαστούν με εμπειρογνώμονες» υποστηρίζοντας ότι «έχουν προειδοποιηθεί από τις ΜΚΟ να μην συνεργάζονται με τις Ιταλικές Αρχές ή την Frontex».

Επί της ουσίας, παίρνει και τυπικές διαστάσεις η κόντρα που έχει ξεσπάσει εδώ και αρκετό διάστημα μεταξύ ΜΚΟ και Frontex ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Από την πλευρά τους, οι ΜΚΟ αρνούνται κατηγορηματικά τις κατηγορίες, προβάλλοντας το επιχείρημα πως κινητοποιούνται πιο γρήγορα από τη Frontex, με αποτέλεσμα να εντοπίζουν ταχύτερα τους πρόσφυγες. «Δεν νομίζω αυτό να λέγεται συνεργασία» τονίζει η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.