Οι άνθρωποι που διαμένουν στο κέντρο φιλοξενίας της Σούδας, αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα καθώς λόγω των συχνών διακοπών ρεύματος να επιδεινώνονται οι ήδη απαράδεκτες συνθήκες διαμονής εκατοντάδων ανθρώπων, ενώ στο πρόβλημα έρχονται να προστεθούν και οι διακοπές ύδρευσης.

Σύμφωνα με το politischios.gr, οι πρόσφυγες προσπαθούν με κάθε τρόπο να αντιμετωπίσουν το κρύο φθάνοντας μέχρι το σημείο να κατασκευάσουν μόνοι τους αυτοσχέδιες σόμπες με ρεύμα που παίρνουν από τους ηλιακούς φορτιστές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους.

Παράλληλα, καταγγέλλουν την κακή ποιότητα φαγητού που τους μοιράζεται από το Νορβηγικό Συμβούλιο Προσφύγων (NRC), λέγοντας ότι εξαιτίας της κακής ποιότητας των γευμάτων έχουν αρρωστήσει δεκάδες πρόσφυγες. Επισημαίνεται ότι υπάρχει ανεπαρκής ιατρική και φαρμακευτική βοήθεια με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να παραμένουν άρρωστα εντός των σκηνών χωρίς ιατρική φροντίδα. 

Εντωμεταξύ, φήμες που κυκλοφόρησαν την Δευτέρα (και μέχρι στιγμής είναι ανεπιβεβαίωτες) για  απελάσεις μεταναστών το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, ήρθαν να προστεθούν στο ήδη πολύ άσχημο κλίμα. Από το πρωί της Δευτέρας, δεκάδες άτομα ξεκίνησαν απεργία πείνας, με συνθήματα, όπως «είμαστε άνθρωποι και όχι ζώα», ενώ προειδοποιούν και με κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης της Χίου.