Η αστυνομία ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι συνέλαβε έναν ύποπτο και ότι άλλος ένας άντρας που επέβαινε στο φορτηγό σκοτώθηκε όταν το όχημα έπεσε πάνω στο πλήθος στην καρδιά του πρώην Δυτικού Βερολίνου, σύμφωνα με τις οποίες το φορτηγό είχε κλαπεί από οικοδομή στην Πολωνία.

Η εθνικότητα του φερόμενου ως οδηγού του φορτηγού, ο οποίος εγκατέλειψε τον τόπο της επίθεσης και συνελήφθη αργότερα, παραμένει αδιευκρίνιστη, σύμφωνα με την αστυνομία. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία επικαλούνται τοπικές πηγές ασφάλειας, μεταδίδουν ότι ο ύποπτος που συνελήφθη φέρεται ότι είναι από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν και μπήκε στη Γερμανία τον Φεβρουάριο ως πρόσφυγας.

Το φορτηγό οδηγήθηκε κατά του πλήθους «από πρόθεση». Οι αστυνομικές αρχές γνωστοποίησαν επίσης με ανάρτησή τους στο Twitter, ότι το φορτηγό οδηγήθηκε κατά του πλήθους από πρόθεση.

Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ είπε ότι οι συνθήκες του επεισοδίου είναι αδιευκρίνιστες. «Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη 'επίθεση' ακόμα, αλλά πολλά στοιχεία το υποδεικνύουν», ανέφερε.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δήλωσε ότι η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ είχε ενημερωθεί για την κατάσταση από τον ντε Μεζιέρ και τον δήμαρχο του Βερολίνου.

Η Γερμανία δεν έχει γίνει στόχος πολύνεκρων επιθέσεων από τζιχαντιστές, όπως το Βέλγιο και η Γαλλία. Ωστόσο επιθέσεις μικρότερης κλίμακας σημειώθηκαν στη Βαυαρία το καλοκαίρι, μία σε τραίνο κοντά στο Βίρτσμπουργκ και άλλη μία σε μουσικό φεστιβάλ στο Άνσμπαχ, όπου τραυματίστηκαν 20 άτομα. Την ευθύνη και για τις δύο επιθέσεις την ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Τη θλίψη του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας 

Με μήνυμα στο Twitter ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη θλίψη του για τις επιθέσεις σε Βερολίνο, Ζυρίχη καθώς και την δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Τουρκία.

Μητσοτάκης: Νύχτα τρόμου για όλη την Ευρώπη

Μέσω twitter τοποθετήθηκε και o αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας την λύπη του του για τα θύματα και κάνοντας λόγο για «νύχτα τρόμου για όλη την Ευρώπη».

 Κοτζιάς: Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό τα τρομοκρατικά χτυπήματα


Τη συμπαράστασή του στους λαούς της Τουρκίας, της Γερμανίας και της Ελβετίας και στις οικογένειες των θυμάτων εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς από το Κάιρο όπου βρίσκεται , προκειμένου να συμμετάσχει στη 4η υπουργική σύνοδο ΕΕ και Αραβικού Συνδέσμου (ΑΣ).

«Τα χτυπήματα αυτά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών «εκφράζουν το γεγονός της αστάθειας που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή στην οποία κέντρο σταθερότητας είναι η χώρα μας. Επιβεβαιώνουν την ανάγκη να ακολουθούμε σταθεροποιητικές πολιτικές, πριν από όλα έναντι χωρών όπως είναι η μεγάλη και ιστορική Αίγυπτος. Τώρα όλοι πλέον καταλαβαίνουν, αυτό που λέμε εδώ και δύο χρόνια, ότι τη σταθερότητα κρατών όπως η Αίγυπτος, όπως και το τέλος του πολέμου στη Συρία και το Ιράκ είναι η προϋπόθεση για να υπερβούμε τα σημερινά προβλήματα».

Τζανακόπουλος: Να μην κυριαρχήσει ο πανικός 

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή τη στιγμή στον πανικό να γίνει σύμβουλος. Αυτό που πρέπει να πράξουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες -και από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής το πράττουν- είναι να είναι ψύχραιμες. Για να δούμε ποιες είναι οι αιτίες, ποιοι κρύβονται πίσω από τα χτυπήματα», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ συνέστησε «να μην κυριαρχήσει ο πανικός» σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.


Ο Δ. Τζανακόπουλος παρατήρησε ότι για άλλη μια φορά, η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του τρόμου». Αλλά, πρόσθεσε, «δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή τη στιγμή στον πανικό να γίνει σύμβουλος. Αυτό που πρέπει να πράξουν όλες οι πολιτικές ηγεσίες -και από ό,τι φαίνεται μέχρι στιγμής το πράττουν- είναι να είναι ψύχραιμες.

Για να δούμε ποιες είναι οι αιτίες, ποιοι κρύβονται πίσω από τα χτυπήματα». Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε ότι, «εφόσον όλοι μιλούν για τρομοκρατικό χτύπημα στο Βερολίνο, πρέπει να περιμένουμε με ψυχραιμία και να ευχηθούμε να μην έχει συνέχεια ο εφιάλτης».