Ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε ως ορίζοντα της συμφωνίας «το αργότερο τα μέσα του 2018», σημειώνοντας ότι από εκεί και πέρα δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και άλλα μέτρα. «Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν», συμπλήρωσε.
 
Επίσης, σημείωσε ότι είναι υποχρέωση των εταίρων να καθοριστούν και εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ δήλωσε ότι ο οδικός χάρτης της συμφωνίας, προβλέπει έξοδο στις αγορές μέσα στο 2017. «Απαιτούμε έτσι όπως εμείς εφαρμόζουμε τη συμφωνία, να εφαρμοστεί και από τους εταίρους», συνέχισε.
 
Πρόσθεσε ακόμη ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα, και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν», ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει έγκαιρα και χωρίς τις υπερβολικές, όπως τις χαρακτήρισε, απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων.
 

«Σήμερα βλέπουμε επιχειρήσεις που ήταν μια “φούσκα” να σκάνε»

 
«Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Το καλό νέο είναι ότι η “13η σύνταξη” θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί». Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε «πυρά» κατά του προέδρου της Ν.Δ., για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψήφιση της τροπολογίας για το εφάπαξ βοήθημα. «Δεν θα σηκώσουμε στις πλάτες μας πολιτικά αδιέξοδα, εσωτερικές αντιπαραθέσεις, νεοφιλελεύθερες ιδεολογικές αγκυλώσεις άλλων».
 
Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι «σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με “αέρα”, όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια “φούσκα” και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους».
 
Αναφερόμενος στα μνημόνια, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες, αλλά και για «κακή νοοτροπία μέρους του ελληνικού λαού», μέσω της ανοχής του σε ένα πελατειακό κράτος και στο «τρίγωνο της διαπλοκής».