του Δημήτρη Λαμπρόπουλου

Μετά από 5 μήνες απλήρωτες, οι καθαρίστριες και οι καθαριστές αναγκάστηκαν να βγουν ξανά στο δρόμο (από τις αρχές του περασμένου Νοέμβρη). Έχοντας μπει στον 7ο μήνα απλήρωτων δεδουλευμένων, από τις 20 Δεκεμβρίου βρίσκονται πλέον στην ανεργία, καθώς άλλαξε ο εργολάβος και δεν έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις εργασίας.

«Είμαστε 110 καθαρίστριες απλήρωτες εδώ και 7 μήνες και πλέον είμαστε και απολυμένες» δηλώνει στο TPP η Μιρέλλα Ατανάσοβα από το αμαξοστάσιο του Βοτανικού, «Δουλεύω 16 χρόνια, είμαι απλήρωτη 7 μήνες, από τον Μάιο μέχρι σήμερα».

Η Σεβαστή Πιλακίδα υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς δεν μας υπολογίζει κανένας, δεν μας ακούει κανένας, όλο υποσχέσεις, και ακόμα από όσο βλέπετε είμαστε στους δρόμους. Πλέον είμαστε και απολυμένες, πέρα από απλήρωτες είμαστε και απολυμένες, έχει έρθει καινούργια εταιρεία (καινούργιος εργολάβος) σε όλα τα αμαξοστάσια, που από όσο γνωρίζουμε έχει και αυτός χρωστούμενα στο κράτος (εφορία, ΙΚΑ κλπ)».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι το μόνο που ακούνε είναι υποσχέσεις. «Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε μια συναντήση με τον πρωθυπουργό και γιαυτο ήρθαμε εδώ στο μέγαρο Μαξίμου, αλλά βλέπετε την αντιμετώπιση την οποία έχουμε και από τους ίδιους αλλά και από την αστυνομία. Δυστυχώς δεν μας ακούει κανένας και αν καταφέρουμε κάποιος να μας ακούσει θα μας δώσει μόνο υποσχέσεις»


Dimitris Lampropoulos/ThePressProject

Η Ντίνα από το αμαξοστάσιο του ελληνικού αναφέρει στο TPP, ότι η κατάσταση αυτή παραμένει ίδια τα τελευταία τρία χρόνια. «Από το 2013, από τότε η κατάσταση ήταν περίπου έτσι αλλά με την διαφορά ότι τότε μας πλήρωνε κάθε 2-3 ακόμα και 4 μήνες. Το τελευταίο διάστημα τα πράγματα ξέφυγαν. Από τον Απρίλιο, ακόμα και στην μισθοδοσία που δίνει στην ΟΣΥ ότι μας πληρώνει, μας έβαζε να υπογραφούμε για δώρα, επιδόματα και δεν μας τα δεν τα παίρναμε ποτέ. Η φορολογική μας δήλωση είναι κοντά στα 7,500 ευρω, ενώ εμείς δεν παίρνουμε ούτε 5,000, μας κοροϊδεύουν από παντού. Και το τελευταίο που έγινε είναι ότι ο εργολάβος, έφυγε στις 30/11 γιατί έληξε η σύμβαση που είχε με την ΟΣΥ και μείναμε και χωρίς δουλεία, πήραν άλλον εργολάβο».

Τα αιτήματα των καθαριστριών είναι: 

Να καταβληθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα μας. Μετά από 7 μήνες απλήρωτες/οι πολλές/οι από εμάς αντιμετωπίζουμε πραγματικό πρόβλημα πείνας, εξώσεις, κομμένο ρεύμα κλπ. Για πολλές οικογένειες αυτός ο μισθός είναι τα μόνα χρήματα που έμπαιναν στο σπίτι. Και εδώ και 7 μήνες δεν μπαίνει τίποτα.

Να προχωρήσει η ΟΣΥ σε απευθείας συμβάσεις μαζί μας, όπως προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση του Αυγούστου.

Να σταματήσουν όλες οι απειλές που εκτοξεύονται εναντίον μας πως αν συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για τα δεδουλευμένα μας και τη δουλειά μας η ΟΣΥ θα διώξει εμάς (που καθαρίζουμε τα λεωφορεία εδώ και 10, 15 μέχρι και 23 χρόνια, περνώντας από τον έναν εργολάβο στον άλλο, ζώντας σε καθεστώς τρομοκρατίας και με πολύ χαμηλές αμοιβές) και θα φέρει άλλες εργαζόμενες.

Να παρέμβει εισαγγελέας για τα πεπραγμένα Καραγιαννόπουλου και Οικονόμου σχετικά με τον καθαρισμό των λεωφορείων στην ΟΣΥ καθώς και για τη λειτουργία της εργολαβικής Λινκ Απ όπου είναι προφανές ότι κυριαρχούν τα σκάνδαλα και η παρανομία. Να αποδοθούν ευθύνες και να επιβληθούν κυρώσεις.