Με βάση τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, δεν θα πραγματοποιηθεί EuroWorking Group ούτε και έκτακτο Eurogroup προκειμένου να συζητηθεί το «ξεπάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Κυβερνητικές πηγές διευκρινίζουν ότι η παροχή για τους χαμηλοσυνταξιούχους είναι εφάπαξ. Όπως έλεγαν οι ίδιοι παράγοντες κάποιες από τις ερωτήσεις θα ζητάνε επιβεβαίωση αν είναι εφάπαξ η οικονομική ενίσχυση, αν ο ΦΠΑ θα ισχύσει μόνο για το 2017, αν διατηρούμε την δέσμευση για τήρηση του προγράμματος.

Την ίδια ώρα η «μπλοκαρισμένη» διαπραγμάτευση φαίνεται ότι βαδίζει ξεχωριστά από τις αποφάσεις για το χρέος. Η ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμων μέτρων εκτιμάται ότι θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται το ίδιο διάστημα να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup με το οποίο θα δίνεται «σήμα» για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Την Τετάρτη συνεχίστηκαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις με ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινήσεις. Παράγοντες του ESM εκτιμούσαν ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Το θέμα αυτό απασχολεί την κυβέρνηση την ώρα αυτή. Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε ότι στην ελληνική απάντηση θα δίδεται η διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζονται οι στόχοι του προγράμματος από τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, επίσης ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από το πρόγραμμα, καθώς και ότι πρόκειται για μια εφάπαξ παροχή.