Το ψήφισμα κατατέθηκε προς ψήφιση στο 15μελες ΣΑ από την Νέα Ζηλανδία, την Μαλαισία, την Βενεζουέλα και την Σενεγάλη, μια μέρα μετά την αναβολή της διαδικασίας ψηφοφορίας επί του σχεδίου, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ασκούν πιέσεις η Ουάσινγκτον να ασκήσει βέτο. Η απόφαση ψηφίστηκε με 14ψήφους υπέρ και τις ΗΠΑ να απέχουν.

Η αποχή των ΗΠΑ, προκάλεσε την αντίδραση του Ισραήλ, με αξιωματούχο της κυβέρνησης Νεντανιάχου να δηλώνει ότι μας εγκατέλειψαν». Οι Παλαιστίνιοι χαρακτήρισαν  «κόλαφο» για το Ισραήλ την απόφαση  του Συμβουλίου.

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ,  Ντάνι Ντάνον, σχολιάζοντας την αποχή των ΗΠΑ δήλωσε πως «χωρίς αμφιβολία η νέα αμερικανική κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα οδηγήσουν σε μια νέα περίοδο τις αμερικανοισραηλινές σχέσεις».

Η εξέλιξη της Παρασκευής φαίνεται να δυσαρέστησε τον Ντόναλντ Τραμπ, που μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ανέφερε πως «τα πράγματα θα είναι διαφορετικά στις σχέσεις ΗΠΑ – ΟΗΕ μετά τις 20 Ιανουαρίου». Υπενθυμίζεται ότι η 20η Ιανουαρίου είναι η μέρα που ο Τραμπ αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα του ως πρόεδρος των ΗΠΑ .