Η ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi di Siena την προηγούμενη εβδομάδα, δεν κατάφερε να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών, αδυνατώντας να συγκεντρώσει νέα κεφάλαια, ύψους 5 δισ. ευρώ,  όπως είχε εκτιμηθεί.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη οδήγησε την ιταλική κυβέρνηση στην ενεργοποίηση των διαδικασιών για τη λεγόμενη «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση». Άλλωστε, η Ρώμη έχει ήδη λάβει έγκριση από τη Βουλή, για τη διοχέτευση 20 δισ. ευρώ στο τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η «προληπτική ανακεφαλαιοποίηση» αποτελεί μία ήπιας μορφής κρατική παρέμβαση, η οποία εξασφαλίζει τις ελάχιστες δυνατές απώλειες για τους ομολογιούχους.  

Ωστόσο, κατόπιν των εξελίξεων των προηγούμενων εβδομάδων, η ΕΚΤ προχώρησε στην αναθεώρηση των κεφαλαιακών αναγκών της Monte dei Paschi, λόγω της επιδείνωσης των συνθηκών και της περαιτέρω μείωσης της ρευστότητας. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, η Κομισιόν διαβεβαίωσε ότι οι αρμόδιες αρχές συνεργάζονται στενά με τη Ρώμη, προκειμένου να καθοριστούν άμεσα οι όροι διάσωσης.

Στήριξη 6,5 δισ. ευρώ στη Monte dei Paschi από το ιταλικό δημόσιο

Με το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ αναμένεται να συμμετάσχει στην ανακεφαλαιοποίηση της Monte dei Paschi di Siena η ιταλική κυβέρνηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Επιπλέον 2 – 2,3 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα προκύψουν από τη μετατροπή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, τα οποία βρίσκονται στα «χέρια» θεσμικών επενδυτών, σύμφωνα με την ίδια πηγή.