Πριν από λίγες εβδομάδες τα Συμβούλια Εφετών εξέφρασαν διαφορετική άποψη για την τύχη τους αφού για πέντε από αυτούς έκριναν ότι δεν πρέπει να εκδοθούν ενώ για 3 έκαναν οι δικαστές δεκτό το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση τους.

Συγκεκριμένα, δύο διαφορετικές συνθέσεις του Συμβουλίου αποφάσισαν ομόφωνα οι πέντε Τούρκοι αξιωματικοί να μην εκδοθούν, ενώ άλλη σύνθεση έκρινε ότι οι τρεις πρέπει να εκδοθούν. Για τις δύο πρώτες περιπτώσεις, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιώγας, άσκησε εφέσεις, υποστηρίζοντας ότι το Συμβούλιο «έσφαλε περί την εκτίμηση των αποδείξεων» και ότι οι πέντε Τούρκοι έπρεπε να εκδοθούν.

Οι συνήγοροι των οκτώ Τούρκων, Χρίστος Μυλωνόπουλος και Όμηρος Ζέλιος, κατέθεσαν στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου, αίτηση συνεκδίκασης των όλων υποθέσεων, υποστηρίζοντας ότι οι υποθέσεις είναι συναφείς και πρέπει να εκδικαστούν όλες μαζί. Παράλληλα, υπογραμμίζουν πως πρέπει να συνεκδικαστούν οι υποθέσεις: α) για την ορθή ανάδειξη της αποδεικτικής διαδικασίας, β) για την ανάδειξη της αλήθειας, γ) για διευκόλυνση των μαρτύρων και των δικηγόρων, δ) για οικονομία των δικών και ε) προς αποφυγή έκδοσης αντιφατικών αποφάσεων, από διαφορετικά Ποινικά Τμήματα του Αρείου Πάγου.


Εν αναμονή τουρκικής αντίδρασης

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, έχει καταστήσει σαφές στην Αθήνα πως αναμένει την έκδοση των στρατιωτικών, τους οπαίους χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες.

«Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία γύρω από την έκδοση των οκτώ αυτών προσώπων, τα οποία απείλησαν τη ζωή Τούρκων πολιτών και της Αυτού Εξοχότητας του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Προέδρου της Δημοκρατίας της Τουρκίας στις 15 Ιουλίου 2016, ενώ στη συνέχεια κατέφυγαν στην Ελλάδα με παράνομο τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε την απόφαση του Εφετείου της Αθήνας που απορρίπτει την έκδοσή για κάποιους, ενώ την εγκρίνει για τρεις άλλους», ήταν το χαρακτηριστικό μήνυμα του τουρκικού ΥΠΕΞ στις 9 Δεκεμβρίου.