Προσπάθεια της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι να συζητηθεί τον Ιανουάριο το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων, προκειμένου να υπάρξουν βήματα σύγκλισης στη Γενεύη. Την Παρασκευή, και λίγες μέρες πριν μεταβεί στην Ελβετία, ο Ν. Αναστασιάδης αναμένεται να βρεθεί στην Ελλάδα προκειμένου να συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα την κοινή γραμμή που θα ακολουθήσουν στις διαπραγματεύσεις.

Στο επίκεντρο η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής

Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά, έχει ξεκαθαρίσει πως τα στρατεύματα κατοχής πρέπει να αποχωρήσουν από την Κύπρο. Συγκεκριμένα, ο Α. Τσίπρας δήλωσε προ ημερών πως η Ελλάδα επιθυμεί για το Κυπριακό μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις, χωρίς στρατό κατοχής και χωρίς φόβο για οποιονδήποτε Κύπριο» και πρόσθεσε ότι «θέλουμε μια ανεξάρτητη ομοσπονδιακή κυπριακή δημοκρατία». Την ίδια θέση επανέλαβε και ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Κοτζιάς.

Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από τη  μεριά των Τούρκων ως προς την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Συγκεκριμένα, ο  Σερντάρ Ντενκτάς, πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και αποκαλούμενος «αναπληρωτής πρωθυπουργός, υποστήριξε πως «άν ο τουρκικός στρατός φύγει από την Κύπρο σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα γίνουμε Κρήτη και η Τουρκία δεν θα έχει ξανά την δυνατότητα να επέμβει».

«Ιστορική ευκαιρία»

Μιλώντας προ ημερών στην εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», ο Ν. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι στην Ελβετία θα δοκιμαστούν οι προθέσεις της τουρκικής πλευράς, ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. «Για πρώτη φορά απέναντι μας θα ευρίσκεται ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα είναι υποχρεωμένος να ανοίξει τα χαρτιά του ενώπιον της διεθνούς κοινότητας και να αποδείξει, εάν η θετική ρητορική, στην οποία συχνά καταφεύγει, θα μετατραπεί σε συγκεκριμένη πολιτική πρόταση».

Παράλληλα, είχε δηλώσει πως  η ιστορική στιγμή πρέπει να αναδειχθεί από τη διεθνή κοινότητα, καθώς μετά από δεκαετίες η Τουρκία κάνει δεκτό το αίτημα της Κύπρου να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. «Αποτελούσε δικό μας στόχο για δεκαετίες ολόκληρες να βάλουμε την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να τη θέσουμε ενώπιον των ιστορικών ευθυνών της», ανέφερε χαρακτηριστικά.