«Αυτή η συμφωνία είναι πολύ “εύθραυστη” όπως μπορεί να καταλάβει ο καθένας. Για την διατήρηση της πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί και να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία μεταξύ μας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση του με τον υπουργό Εξωτερικών και τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Russia Today, υπήρξαν τρία έγγραφα. «Το πρώτο υπεγράφη από την συριακή κυβέρνηση και την αντιπολιτευόμενη πλευρά, προκειμένου να σταματήσουν οι εχθροπραξίες. Το δεύτερο αφορά τα μέτρα που θα βοηθήσουν στην κατάπαυση του πυρός και το τρίτο είναι μια διακήρυξη προθέσεων για την επίλυση του συριακού ζητήματος».

Ο Πούτιν δήλωσε πως αν τηρηθούν οι παραπάνω συμφωνίες, η Ρωσία θα «ελαττώσει» την στρατιωτική της παρουσία στη Συρία, αν και δεν «θα σταματήσει να μάχεται κατά της τρομοκρατίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα μιλήσει και με Τουρκία και Ιράν προς την κατεύθυνση της λήξης των εχθροπραξιών στην περιοχή. H Άγκυρα συμφώνησε με τα παραπάνω και είπε ότι θα ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να υπάρξει η κατάπαυση πυρός, ενώ η Δαμασκός επιβεβαίωσε πως από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης θα υπάρχει παύση πυρός.

Η κυβέρνηση Άσαντ ξεκαθάρισε από την εκεχειρία εξαιρούνται οι δύο βασικές τζιχαντιστικές οργανώσεις που δρουν στο συριακό έδαφος, δηλαδή το «Ισλαμικό Κράτος» και Μέτωπο Φατέχ Αλ Σαμ (πρώην Μέτωπο Αλ Νούσρα και πρώην συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα)

Υπενθυμίζεται ότι το πρακτορείο Anadolu υποστήριξε την Τετάρτη η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν για κατάπαυση πυρός σε όλη την Συρία, χωρίς πάντως να υπάρξει «πράσινο φως» από το Κρεμλίνο