Την Πέμπτη ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ανακοίνωσε την απέλαση 35 ρώσων διπλωματών από τις ΗΠΑ μέχρι την Κυριακή, «πατώντας» πάνω στις πληροφορίες του FBI ΚΑΙ της CIA που υποστηρίζουν πως υπήρξε εμπλοκή της Ρωσίας στην κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν οι Δημοκρατικοί κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

«Σε επιφυλακή απέναντι στη Ρωσία»

Ο Ομπάμα κάλεσε τους πολίτες των ΗΠΑ να βρίσκονται σε επιφυλακή απέναντι στη Ρωσία, ανακοίνωσε πως θα γίνει απέλαση 35 ρώσων διπλωματών και έκανε λόγο «για εκτελεστικό διάταγμα που παρέχει πρόσθετη δικαιοδοσία για την αντιμετώπιση ορισμένων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις εκλογικές διαδικασίες και τους θεσμούς μας, ή των συμμάχων μας και των εταίρων μας».

«Έχω εκδώσει ένα εκτελεστικό διάταγμα που παρέχει πρόσθετη δικαιοδοσία για την αντιμετώπιση ορισμένων συγκεκριμένων δραστηριοτήτων στον κυβερνοχώρο, που επιδιώκουν να υπονομεύσουν τις εκλογικές διαδικασίες και τους θεσμούς μας, ή των συμμάχων μας και των εταίρων μας. Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε εννέα οντότητες και άτομα. Στις GRU και FSB, δύο ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών, τέσσερις μεμονωμένους αξιωματικούς της GRU και τρεις εταιρείες που παρείχαν υλική υποστήριξη σε επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο της GRU.

Επιπλέον, o γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών έχει υποδείξει δύο Ρώσους για τη χρήση μέσων του διαδικτύου με σκοπό την πρόκληση υπεξαίρεσης κεφαλαίων και προσωπικών πληροφοριών αναγνώρισης. Το State Department έχει επίσης διατάξει το κλείσιμο δύο ρωσικών ενώσεων στο Μέριλαντ και τη Νέα Υόρκη, που χρησιμοποιούνται από το ρωσικό προσωπικό για σκοπούς που σχετίζονται με τις πληροφορίες. Ακόμη, απελαύνονται 35 Ρώσοι σχετιζόμενοι με υπηρεσίες πληροφοριών.

Το υπουργείο εσωτερικής ασφάλειας και το ομοσπονδιακό γραφείο ερευνών δημοσιεύουν αποχαρακτηρισμένες τεχνικές πληροφορίες για ρωσικές πολιτικές και στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών στον κυβερνοχώρο των μυστικών υπηρεσιών, για να βοηθήσει τους προστάτες του διαδικτύου στις ΗΠΑ και το εξωτερικό, για τον εντοπισμό, τη διερεύνηση και τη διατάραξη της ρωσικής δραστηριότητας στον κυβερνοχώρο».


Με το βλέμμα στις ΗΠΑ Η Ρωσία 

Την απέλαση 35 Αμερικανών διπλωματών και απαγόρευση χώρων στο διπλωματικό προσωπικό των ΗΠΑ, ανακοίνωσε η Μόσχα μετά την  εξαγγελία των μέτρων του Ομπάμα. Ωστόσο, το απόγευμα της Παρασκευής ανασκεύασαν την ανακοίνωση τους,  επισημαίνοντας πως παρακολουθούν από κοντά τις κινήσεις των ΗΠΑ.

Όπως υπογράμμισε ο Λαβρόβ, οι αμερικανικές κυρώσεις δεν θα μείνουν αναπάντητες από τη Μόσχα, καθώς, όπως ανέφερε, οι κατηγορίες για ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ «δεν έχουν καμία απολύτως βάση».


Ποντάρουν στον Τραμπ οι Ρώσοι

Ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Πούτιν, Ντιμίτρι Πεσκόβ, άφησε αιχμές για την κυβέρνηση Ομπάμα, υπογραμμίζοντας πως «δεν περιμέναμε τέτοια στάση από την κυβέρνηση Ομπάμα. Αυτή η απόφαση που έλαβαν και τα μέτρα στα οποία προχώρησαν είναι αδικαιολόγητα και ασύμβατα με το Διεθνές Δίκαιο».

Έκανε εμφανή την αισιοδοξία της Μόσχας για την «εποχή Τραμπ», υποστηρίζοντας πως «δεν βιαζόμαστε για κάτι, καθώς αναμένουμε να απαλλαγούμε από αυτές τις κυρώσεις και τη συμπεριφορά «ταύρου εν υαλοπωλείο». Η τοποθέτηση αυτή «φωτογραφίζει» την αισιοδοξία για τις σχέσεις που θα έχουν με τις ΗΠΑ, όταν αναλάβει επίσημα τα καθήκοντα του (20 Ιανουαρίου) ο Ντόναλντ Τραμπ, που έχει κάνει «ανοίγματα» προς τη Ρωσία και θεωρεί το θέμα της κυβερνοεπίθεσης λήξαν.