Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό των τουρκικών αρχών για τον εντοπισμό του δράστη της δολοφονικής επίθεσης στο νυχτερινό κέντρο «Ρέινα» το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 39 άτομα.

Η ταυτότητα όπως και τα κίνητρα του δράστη παραμένουν άγνωστα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι έρευνες εστιάζουν στο Ισλαμικό Κράτος, το οποίο έχει αναλάβει την ευθύνη για ανάλογες επιθέσεις, κατά το πρόσφατο παρελθόν.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι υπάρχουν υποψίες ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ διέψευσε ότι ο δράστης που «παράτησε το όπλο», φορούσε στολή Αη Βασίλη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, (CHP), Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση για αναποτελεσματικότητα «μπροστά στο κύμα επιθέσεων», γιατί όπως είπε: «Δεν έχει ολοκληρωμένη κρατική στρατηγική κατά της τρομοκρατίας», ενώ επικεντρώνεται σε δύο εχθρούς, το κουρδικό PKK και το δίκτυο Γκιουλέν.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η τουρκική κοινή γνώμη εμφανίζεται ωστόσο διχασμένη, καθώς μεγάλη μερίδα επικροτεί με αναρτήσεις το μακελειό, ενώ στον αντίποδα επικρίνονται οι αρχές που παρά τα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, δεν απέτρεψαν τη νέα τραγωδία.

Είναι η πρώτη φορά που στην Κωνσταντινούπολη μια τρομοκρατική επίθεση στρέφεται σε διεθνούς φήμης νυχτερινό κέντρο που χαρακτηρίζεται «σύμβολο του δυτικού τρόπου ζωής και της υψηλής κοινωνίας».

Ταυτοποιήθηκαν τα 35 από τα 39 θύματα της επίθεσης και μεταξύ αυτών οι 11 είναι Τούρκοι πολίτες και 24 αλλοδαποί. Η Ρωσία επιβεβαιώνει ότι συγκαταλέγεται υπήκοος της, ενώ στον κατάλογο προστέθηκαν επτά υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, δύο Ινδοί, ένας Καναδός, ένας Σύρος, μία Ισραηλινή, δύο Τυνήσιοι, τέσσερις Ιρακινοί και ένας Βέλγος υπήκοος. Εικοσιπέντε θύματα είναι άντρες και 14 γυναίκες.

Το κίνητρο της επίθεσης, δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, ενώ οι υποψίες οδηγούν στο Ισλαμικό Κράτος, που οργάνωσε τουλάχιστον δύο τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν στην Τουρκία, το 2016.