Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε, ξανά, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με προστατευμένη την κοινωνία.

Διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του προγράμματος, που λήγει άλλωστε τον Αύγουστο του 2018. «Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του Μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ' αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού Επικρατείας. 

Παράλληλα επιτέθηκε στους πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού συστήματος: θέλει θράσος να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξωθεσμικές παρεμβάσεις είπε θυμίζοντας τα επιτεύγματα της τελευταίας διετίας στη “μάχη” κατά της διαφθοράς. Και στο μεγάλο θέμα των ημερών, την κατάσταση στην Τουρκία, παράλληλα με τη “μεγάλη ανησυχία” και τον αποτροπιασμό που εξέφρασε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αποτυπώνεται και στα δύο ανοιχτά θέματα, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Αναλυτικά και ξεκινώντας από τη διαπραγμάτευση: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -όπως αυτή αποτυπώνεται, όπως είπε, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην υπεραπόδοση εσόδων, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας- δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις από κανέναν, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Όποια, περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα».

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση αναμένει άμεσα, θετικές εξελίξεις, άλλωστε «υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες», συμπλήρωσε. Όμως, σημείωσε με έμφαση, «αρκεί να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας». Είναι, από την άλλη, θετικό ότι εκτός από την κυβέρνηση, η συντριπτική πλειονότητα των εταίρων, έχει την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα.

Ερωτηθείς για πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που εμφανίζει την κυβέρνηση να κάνει εξωθεσμικές παρεμβάσεις (στο δημοσίευμα έχει ήδη αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζεται), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν μπορώ να κάνω κρίση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όμως η μονομέρεια των πηγών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά».

Κλείνοντας, για την Τουρκία στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος, δήλωσε: «Δεν μπορούμε παρά να έχουμε μεγάλη ανησυχία», εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα. Η κρίση ασφαλείας αναζωπυρώνεται, σημείωσε προβληματισμένος. Αλλά, σε αυτό το «κρίσιμο γεωστρατηγικό σκηνικό, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ηρεμίας». Και, αναγνωρίζοντας ότι η αναζωπύρωση της κρίσης ασφάλειας δεν δημιουργεί τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και υπέρ της ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.