Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη Δευτέρα, και τον Αλ. Τσίπρα θα συναντήσουν κατά σειρά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βασίλης Λεβέντης, και τέλος, ο Πάνος Καμμένος.
 
Σύμφωνα με τα Νέα, στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι είναι εθνικά αναγκαίο τα πολιτικά κόμματα να κινηθούν συντεταγμένα προς την ίδια κατεύθυνση, στηρίζοντας και τον σχεδιασμό της Λευκωσίας. Στη βάση αυτή, ο πρωθυπουργός έκρινε σκόπιμο να προηγηθεί διεξοδική ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών πριν από την αναχώρηση της κυβερνητικής αποστολής για την Ελβετία.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, από το κυβερνητικό επιτελείο τονίζεται ότι οι «κόκκινες γραμμές» που έχει χαράξει η Λευκωσία αποτελούν τις κόκκινες γραμμές και για την Αθήνα, ενώ το πλάνο που θα ακολουθήσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη Γενεύη έχει συζητηθεί ήδη ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Νίκο Αναστασιάδη, κατά την έκτακτη επίσκεψη που πραγματοποίησε ο κύπριος πρόεδρος την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα.
 
Η κυβέρνηση αναμένει, σε γενικές γραμμές, τη διαπίστωση συναινετικού κλίματος στο Κυπριακό. Έχει προηγηθεί, άλλωστε, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπου, σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, έγινε εποικοδομητικός και θετικός διάλογος. Ωστόσο, το γεγονός πως οι συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς θα γίνουν κατ' ιδίαν, δηλώνει συνολικότερα τη διάσταση απόψεων. 

Κύκλος επαφών με ξένους ηγέτες

Παράλληλα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να έχει τις επόμενες ημέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τέσσερις ηγέτες της Ευρώπης, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την πρωθυπουργό Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγγελα Μέρκελ.

Εκτός του ότι κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες έχει ειδικό βάρος, αποτελεί σταθερή θέση της Αθήνας αλλά και της ΕΕ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της τελευταίας (της ΕΕ δηλαδή) στην πολυμερή Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, σημείωνε κυβερνητική πηγή σε συνομιλία με το πρακτορείο. 'Άλλωστε, πρόσθετε, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος -μέλος της ΕΕ, επιπλέον το Κυπριακό αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Πριν την πολυμερή Διάσκεψη, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου εκεί θα συζητηθούν τόσο θέματα ουσίας όσο και διαδικαστικά ζητήματα.

Τηλεφωνική επικοινωνία του Τσίπρα με την Πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας

 
Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι. Ο Α.Τσίπρας ανέπτυξε αναλυτικά τις θέσεις της Ελλάδας σ' ότι αφορά τις τρέχουσες εξελίξεις για το Κυπριακό, ενόψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη ενώ ζήτησε την υποστήριξη της Τ. Μέι για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.


Την Τετάρτη συνάντηση Κοτζιά- Άιντε για το Κυπριακό

 
Συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπάρθ Άιντε, θα έχει την Τετάρτη στις 15.00 ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης, στις 12 Ιανουαρίου.