Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε για το νέο έτος, ο Σ. Άμπε ανέφερε ότι «δεν εξετάζει καθόλου να διαλύσει την Κάτω Βουλή για να προκηρύξει πρόωρες εκλογές». Η φημολογία σχετικά με τον χρόνο των επόμενων εκλογών έχει φουντώσει τους τελευταίους μήνες. «Θα μπορούσε κάλλιστα να έχουμε διάλυση της Κάτω Βουλής και γενικές εκλογές φέτος, επομένως θα διατηρήσουμε και ενισχύσουμε τις προετοιμασίες μας για τη μάχη», δήλωσε ο Γιοσιχίκο Νόντα, γενικός γραμματέας του κεντρώου Δημοκρατικού Κόμματος, κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης, στην πρωτοχρονιάτικη τελετή του κόμματός του.
 
Ο ηγέτης του Ιαπωνικού Κομμουνιστικού Κόμματος Κάζουο Σίι δήλωσε εξάλλου ότι είναι πιθανή η πτώση της κυβέρνησης Άμπε, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενισχύσουν τη συνεργασία τους. Τα τέσσερα κύρια αντιπολιτευόμενα κόμματα έχουν αποφασίσει να συνεργασθούν εναντίον του κυβερνητικού μπλοκ στις επόμενες εκλογές για την Κάτω Βουλή, ο χρόνος διεξαγωγής των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τον Ιάπωνα πρωθυπουργό.
 
Στη συνέντευξη, ο Σ. Άμπε τόνισε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να βγάλει την Ιαπωνία από τον αποπληθωρισμό το νέο έτος και ότι «η κορυφαία οικονομική πολιτική θα είναι η ταχεία ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2017». Το σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο περιλαμβάνει έναν αμυντικό προϋπολογισμό – ρεκόρ, ύψους 5,13 τρισ. γεν (περίπου 43,5 δισ. δολαρίων), θα κατατεθεί στην επόμενη τακτική συνεδρίαση της Βουλής, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου.
 
Αναφορικά με το ειρηνιστικό σύνταγμα της Ιαπωνίας, το οποίο ισχύει περίπου 70 χρόνια, ο πρωθυπουργός της χώρας υποστήριξε ότι «τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε στο μέλλον, ατενίζοντας τα επόμενα 70 χρόνια και να προχωρήσουμε με νέα συγκρότηση του έθνους».