Η Πόλα Ρούπα και η 25χρονη που συνελήφθη μαζί της την Πέμπτη, οδηγήθηκαν το πρωί της Παρασκευής στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Αμφότερες δέχθηκαν τη συμμετοχή τους στον Επαναστατικό Αγώνα, αρνούμενες να απολογηθούν. 

Κατηγορίες που αφορούν την συμμετοχή τόσο της Ρούπα όσο και της 25χρονης που συνελήφθη την Πέμπτη μαζί της, σε νέα τρομοκρατική οργάνωση που δεν αφορά τον «Επαναστατικό Αγώνα» ασκήθηκαν από την Εισαγγελία Πρωτοδικών. Η δίωξη για τις δύο γυναίκες περιλαμβάνει δύο κακουργήματα και δύο πλημμελήματα που αφορούν τα αδικήματα της:
 

  1. συγκρότησης τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατασκευής προμήθειας και κατοχής όπλων και εκρηκτικών με τρόπο έκταση και υπό συνθήκες που είναι δυνατόν να βλάψουν σοβαρά μια χώρα με σκοπό να εκφοβίσουν σοβαρά ένα πληθυσμό, να βλάψουν σοβαρά και να καταστρέψουν τις θεμελιώδεις, συνταγματικές ,πολιτικές και οικονομικές δομές.
  2. διακεκριμένης κλοπής με σκοπό την τέλεση τρομοκρατικών πράξεων.

 
Οι πλημμεληματικές κατηγορίες που απαγγέλθηκαν αφορούν τα αδικήματα της πλαστογραφίας και της άρνηση δακτυλοσκόπησης.
 

Μηνυτήρια αναφορά για αρπαγή ανηλίκου

Η 48χρονη Ρούπα βγαίνοντας από το εισαγγελικό γραφείο φώναξε: «Κρατάνε το παιδί μου φρουρούμενο στο Παίδων τα σκουλήκια.. Είναι αιχμάλωτος πολέμου έξι χρονών παιδί», ενώ και ενώπιον του Εισαγγελέα η κατηγορουμένη φέρεται να επανέλαβε το αίτημα της να αναλάβουν την φροντίδα του εξάχρονου γιου της , η μητέρα και η αδελφή της οι οποίες βρίσκονταν από το πρωί στα δικαστήρια της Ευελπίδων.

Η Π. Ρούπα κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στην εισαγγελία Πρωτοδικών η Πόλα Ρούπα, κατηγορώντας τις αρχές ότι κρατούν όμηρο τον 6χρονο γιο της, με την άρνησή τους να δώσουν την επιμέλεια του στη μητέρα και την αδελφή της, όπως η ίδια έχει ζητήσει.
 
Την Πέμπτη, σε δήλωση της η Πόλα Ρούπα, την οποία διάβασε η αδελφή της σε δημοσιογράφους έξω από τη ΓΑΔΑ, ανέφερε: «Ήμουν και θα είμαι μέχρι να πεθάνω αμετανόητη εχθρός του συστήματος. Το παιδί το βάζουν τώρα μέσα σε αυτό τον πόλεμο και το εκδικούνται προκειμένου να εκδικηθούν περισσότερο εμένα. Έχουν απαγάγει το παιδί μου και δεν ξέρω που βρίσκεται από τα ξημερώματα που μας έχουν συλλάβει. Βρισκόμαστε σε πόλεμο. Είναι γεγονός. Όμως το να πολεμούν το παιδί μου με το να αρνούνται να μου το φέρουν, να το δω και με το να αρνούνται να το δώσουν άμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού και με το να απειλούν ότι θα πάει σε ίδρυμα είναι η πιο ποταπή πράξη σε αυτό τον πόλεμο. Αυτοί που βρίσκονται στον κρατικό μηχανισμό είναι σκουλήκια γιατί πολεμάνε ένα παιδί 6 χρονών. Και θέλω να πω ότι ξεκινάω τώρα απεργία πείνας και δίψας προκειμένου να δοθεί το παιδί τώρα στη μάνα μου και στην αδελφή μου. Όσον αφορά εμένα θα παραμείνω εχθρός τους μέχρι να πεθάνω και δεν με λυγίσουν ποτέ. Ζήτω η επανάσταση».
 
Επιπροσθέτως, η νεαρή συγκατηγορούμενη της Ρούπα που συνελήφθη την Πέμπτη μαζί της, φέρεται να δηλώνει πως ανήκει στον αναρχικό χώρο και επίσης ότι είναι μέλος του «Επαναστατικού Αγώνα». Η 25χρονη προαναγγέλλει επίσης πως ξεκινάει και αυτή απεργία πείνας και δίψας με αίτημα να δοθεί «το παιδί των συντρόφων μου Πόλας Ρούπα και Νίκου Μαζιώτη» σε συγγενικά τους πρόσωπα.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Σημειώνεται ότι η Πόλα Ρούπα αναζητείται από το 2012, όταν μαζί με τον σύντροφό της, Νίκο Μαζιώτη, είχαν παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους, κατά την διάρκεια της δίκης τους και εξαφανίστηκαν.
 
Υπενθυμίζεται ότι από το Ε΄ Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών, επιβλήθηκε σε βάρος της Ρούπα, το έτος 2013, ποινή κάθειρξης 50 ετών και έξι μηνών, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» και τη δράση της εν λόγω οργάνωσης έως και το έτος 2010. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΕΛΑΣ, διώκεται με:
 

  • Ένταλμα σύλληψης του 15ου τακτικού ανακριτή, από το έτος 2014, που αφορά, μεταξύ άλλων, στα αδικήματα της συγκρότησης – διεύθυνσης τρομοκρατικής οργάνωσης, της κατασκευής, προμήθειας και κατοχής εκρηκτικών υλών, της έκρηξης με πρόθεση από κοινού, από την οποία προέκυψε κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκαν σωματικές βλάβες, της διακεκριμένης φθοράς ξένης ιδιοκτησίας με πρόκληση έκρηξης και της διακεκριμένης κλοπής από κοινού. Όλα τα παραπάνω αφορούν στην δεύτερη φάση της δράσης του Επαναστατικού Αγώνα.
  • Απόφαση του ΣΤ΄ Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, από το έτος 2016, με την οποία ορίστηκε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών, σχετικά με έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού, την 10η Απριλίου 2014, έξω από τα γραφεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την ευθύνη της οποίας είχε αναλάβει με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας».
  • Από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία έχει σχηματισθεί σε βάρος της δικογραφία για συμμετοχή στον σχεδιασμό και την εκτέλεση οργανωμένου σχεδίου απελευθέρωσης εγκλείστων στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού, με τη χρήση ελικοπτέρου, την 21η Φεβρουαρίου 2016, υπόθεση για την οποία διενεργείται κυρία ανάκριση από τον ειδικό ανακριτή- εφέτη Αθηνών, ενώ
  • Στο πλαίσιο της προανάκρισης για την παραπάνω υπόθεση, προέκυψε η συμμετοχή της σε ένοπλη ληστεία υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς, εντός του Γενικού Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», την 25η Ιουνίου 2015.