«Απαιτούμε δικαιοσύνη», «Ερντογάν τρομοκράτη», φώναζαν οι διαδηλωτές που παρά τις παγερές θερμοκρασίες, πραγματοποίησαν πορεία από την Γκαρ ντυ Νορ, έναν από τους μεγαλύτερους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Παρίσι, έως την Πλατεία Δημοκρατίας, υπό την συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης.

Η Σακίν Τσανσίζ, εκ των ιδρυτικών μελών το 1978 του PKK (Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν) και δύο ακόμη ακτιβίστριες κουρδικής καταγωγής βρέθηκαν νεκρές με μία σφαίρα στο κεφάλι, σε χώρο κέντρου της κουρδικής κοινότητας στο κέντρο του Παρισιού μια νύχτα του Ιανουαρίου του 2013.

Οι περίπου 5.500 διαδηλωτές, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αστυνομίας –15.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές της διαδήλωσης, πραγματοποίησαν πορεία στο κεντρικό Παρίσι, καλώντας τις γαλλικές αρχές να βρουν τους ενόχους της τριπλής δολοφονίας.

«Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια. Τότε, όταν συνέβη το τριπλό φονικό ήμασταν εξαγριωμένοι, τώρα ήμαστε περισσότερο εξαγριωμένοι καθώς η δίκη δεν έχει ξεκινήσει και οι ένοχοι δεν έχουν βρεθεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Σεμίλε Ρενκλιτζέ, συμπρόεδρος του Κουρδικού Δημοκρατικού Συμβουλίου στην Γαλλία.

«Έχουμε την αίσθηση ότι οι συντρόφισσες μας δολοφονήθηκαν δύο φορές», πρόσθεσε, καλώντας «τις γαλλικές αρχές να μας πουν ποιος βρίσκεται πραγματικά πίσω από αυτή την επίθεση».

«Θα συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε έως ότου αποδοθεί δικαιοσύνη», δήλωσε στην τηλεοπτική υπηρεσία του πρακτορείου Reuters ο Κούρδος ακτιβιστής Νουρσέλ Κιλίτζ.

Η δίκη του βασικού υπόπτου της δολοφονικής επίθεσης, του 34χρονου Τούρκου υπηκόου, Ομέρ Γκιουνέϊ, αναμενόταν να ξεκινήσει στις 23 Ιανουαρίου. Αλλά ο Γκιουνέϊ, που είχε δηλώσει αθώος, πέθανε από καρκίνο του εγκεφάλου στις 17 Δεκεμβρίου 2016. Μέσα σε μια εβδομάδα μετά την τριπλή δολοφονία, οι αρχές είχαν εκκινήσει επίσημη διαδικασία εξέτασης εναντίον του.

Δικαστικές πηγές είχαν αναφέρει ότι εκτιμούσαν ότι ο Γκιουνέϊ είχε ενεργήσει βάσει οδηγιών από ανθρώπους εντός της Τουρκίας.

Οι ερευνητές μιλούν για «εμπλοκή» μελών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ), χωρίς να είναι σε θέση να αποδείξουν την εμπλοκή αυτή, ανέφερε μια πηγή που έχει γνώση των ερευνών.

Οι διωκτικές αρχές δεν έχουν εγκαθιδρύσει κατά πόσον τα μέλη της MIT έδρασαν «με την έγκριση της ιεραρχίας», είτε «χωρίς την γνώση της υπηρεσίας τους, ώστε να υπονομεύσουν ή να βλάψουν την ειρηνευτική διαδικασία», μεταξύ Άγκυρας και PKK.

Η ΜΙΤ τον Ιανουάριο του 2014 αρνήθηκε επισήμως την οποιαδήποτε εμπλοκή στην τριπλή δολοφονία, με αξιωματούχους της τουρκικής κυβέρνησης να αποδίδουν το φονικό σε διενέξεις εντός του PKK.