Σε συνέντευξή του στην κυπριακή Καθημερινή και απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θα αλλάξει η Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, ο Κασουλίδης είπε: «Ούτε έχει συζητηθεί κάτι τέτοιο και ούτε πρόκειται να γίνει».

Για το υπό εκκόλαψη σχέδιο λύσης του Κυπριακού, ο Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι είναι απολύτως πεπεισμένος ότι θα είναι πολύ καλύτερο από το σχέδιο Ανάν.

Αναφερόμενος στην τουρκική στάση, ο Κασουλίδης τονίζει ότι τώρα είναι η ώρα για την Άγκυρα να πείσει ότι πραγματικά επιθυμεί λύση.

«Διαφορετικά, εάν βάζεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θέσεις που ηχούν ωραία στα αυτιά, αλλά με αυτές δεν μπορεί να επιλύσεις το πρόβλημα, σημαίνει ότι δεν θέλεις λύση» ανέφερε.

Για την σύνθεση της διεθνούς διάσκεψης στη Γενεύη, ο Κασουλίδης είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι παρούσα, προσθέτοντας ότι επιθυμία της Λευκωσίας είναι να παραστούν και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εξήγησε ότι οποιαδήποτε λύση θα καταλήξει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να επικυρώσει και ταυτόχρονα για να εκδώσει ισχυρό ψήφισμα, που θα του δίνει την ευχέρεια να αναλάβει την επόπτευση της εφαρμογής των προνοιών της λύσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι δεν μπορεί, εν έτη 2017, να υπάρχει περιορισμένη κυριαρχία με την παρουσία ξένων στρατευμάτων και με την ύπαρξη εγγυήσεων τρίτων χωρών επί ενός ανεξάρτητου κράτους, μέλους των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κασουλίδης ανέφερε, ωστόσο, ότι είναι άλλο θέμα, εάν χρειάζεται κάποια περίοδος προσαρμογής όσον αφορά την αποχώρηση των στρατευμάτων.

Παράλληλα, είπε ότι η Τουρκία ουδέποτε είχε συμβατικό δικαίωμα για μονομερή στρατιωτική επέμβαση στην Κύπρο, επικαλούμενος προς τούτο εμπεριστατωμένη γνωμάτευση που είχαν πάρει τα Ηνωμένα Έθνη από γνωστό Αυστριακό, ειδικό σε θέματα διεθνούς δικαίου, που καταδεικνύει ότι η εισβολή ήταν παράνομη.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες και στις δύο κοινότητες για θέματα ασφάλειας, ο Ιωάννης Κασουλίδης είπε ότι επιβάλλεται ξεκάθαρη συμφωνία εφαρμογής της λύσης και τήρησης των συμφωνηθέντων από όλους, ώστε να αμβλυνθούν οι φόβοι και στις δύο πλευρές.

Αναφέρθηκε επίσης στην πρόταση που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, βάσει της οποίας θα διατηρηθεί για κάποια χρόνια η παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, με σύνθεση περισσότερο αστυνομική παρά στρατιωτική.

Αυτή η πρόταση, είπε ο Κασουλίδης, απαντά στις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων σε σχέση με την φυσική τους ασφάλεια.