«Πολύ θετικός στις ελληνικές θέσεις» για το Κυπριακό, εμφανίστηκε, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενόψει της πολυμερούς Διάσκεψης, την Τετάρτη, στη Γενεύη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας, επισημαίνοντας «τη σταθερή προσήλωση της χώρας στις συνομιλίες, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης του Πρωθυπουργού στη Γενεύη, οι κυβερνητικές πηγές διευκρίνισαν ότι «θα πάει, μόνο εφόσον υπάρχουν πιθανότητες συμφωνίας». 

Στην περίπτωση, εξάλλου, που η Τουρκία δεν αφήσει περιθώρια για λύση, εκτιμάται ότι θα ακολουθηθεί η διεθνής πρακτική διάσωσης των συνομιλιών, δηλαδή παύση -διαβουλεύσεις σε χαμηλότερο επίπεδο – επανέναρξη.
 
Νωρίτερα, κατά την πτήση από Λάρνακα προς Γενεύη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε υποστηρίξει με νόημα, πως «ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν χρειάζεται ούτε εγγυητές, ούτε στρατεύματα» και εξέφρασε την ελπίδα «να επικρατήσει η καλή βούληση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, σημειώνοντας ότι είναι «η πρώτη φορά, από την εισβολή και έπειτα, που συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας θα είναι η Τουρκία».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή πλευρά προσέρχεται στον διάλογο «με δεδομένη τη βούληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού, με βάση αρχές και αξίες που θα επιτρέψουν να χτίσουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, ένα κράτος που να σέβεται τις ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων».

Ο Κύπριος πρόεδρος, το μεσημέρι, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα Πρωθυπουργό.  Στη Γενεύη μετέβη σήμερα και ο επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον κ. Αναστασιάδη, για την οριστικοποίηση της ημερήσιας διάταξης των διαπραγματεύσεων. 


Τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας θα ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς

Στις διαδοχικές, κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παράσχει ενημέρωση για όλες τις επιμέρους πτυχές, όπως και για τις επαφές που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες ώρες: Την έναρξη των συνομιλιών των δύο πλευρών στη Γενεύη, την τηλεφωνική συνομιλία του με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αν. Γκουτέρες, επίσης τις συναντήσεις που έγιναν στη Νέα Υόρκη (την ελληνική πλευρά εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς).

Νέο δεδομένο, η διαφαινόμενη, με βάση τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ, μια στάση που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».

Το πρόγραμμα συναντήσεων του Αλ. Τσίπρα έχει ως εξής:

  • Στις 10.00 με τον πρόεδρο της Ν.Δ., Κυριάκο Μητσοτάκη
  • Στις 12.00 με την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά
  • Στις 14.00 με τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα
  • Στις 17.00 με τον πρόεδρο του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη
  • Στις 19.30 με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη
  • Στις 20.30 με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο