Πρόκειται περί πλάνης, αφού τα προαναφερθέντα μεν στοιχεία είναι σωστά, όμως πουθενά η Eurostat δεν μιλά για δημόσιο τομέα και πολύ περισσότερο για αύξηση προσλήψεων.
 
Συγκεκριμένα, η Eurostat μιλά για επιχειρηματική οικονομία (-3,1%) και κυρίως μη επιχειρηματική οικονομία (4,5%) τα οποία αυθαίρετα τα εγχώρια ΜΜΕ ταύτισαν με τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα αντίστοιχα. Σύμφωνα, όμως, με την αναθεωρημένη κωδικοποίηση NACE 2, η Eurostat στην μη επιχειρηματική οικονομία, ναι μεν περιλαμβάνει την δημόσια διοίκηση-άμυνα και κοινωνική ασφάλιση, αλλά περιλαμβάνει επίσης τις υπηρεσίες παιδείας, υγείας, ψυχαγωγίας, καθώς και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες στις οποίες η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα είναι ιδιαίτερα υψηλή.
 
Συνεπώς, η μη επιχειρηματική οικονομία δεν μπορεί να θεωρηθεί αποκλειστικά δημόσιος τομέας αλλά ένας συνδυασμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και δεν επιτρέπει παραπλανητικά συμπεράσματα περί αθρόων προσλήψεων στο Δημόσιο ή δημοσιονομικής εκτροπής. Επιπλέον, δεν υπάρχουν αθρόες απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα αφού μεταξύ δ' τριμήνου 2015 και γ' τριμήνου 2016 δημιουργήθηκαν 95.000 καθαρές θέσεις εργασίας στην οικονομία (ΕΛΣΤΑΤ), ενώ στο α' ενδεκάμηνο 2016 δημιουργήθηκαν 125.128 θέσεις μισθωτής απασχόλησης (ΕΡΓΑΝΗ).
 
Τέλος, το γεγονός ότι το ωριαίο κόστος εργασίας της μη επιχειρηματικής οικονομίας αυξάνει σε μία σειρά χώρες-μέλη της ΕΕ και μάλιστα περισσότερο απ’ ότι στην Ελλάδα (7,1% στην Πορτογαλία, 8% στην Σλοβενία, 7,8% στην Ουγγαρία, 5,9% στην Σλοβακία κοκ.) μαρτυρεί ότι δεν αφορά τον δημόσιο τομέα αλλά και ένα πολύ ευρύτερο κομμάτι της ιδιωτικής οικονομίας».