Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν λίγο μετά το μεσημέρι της Δευτέρας. Το ενδεχόμενο συνομιλίας τους είχε μείνει ανοικτό από την Κυριακή.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταβούν στη Γενεύη, εφόσον διαφανεί κάποια λύση, άφησαν ο Α.Τσίπρας και ο Τ.Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα διήρκεσε παραπάνω από μία ώρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις. Επίσης ότι αν διαφανεί οποιαδήποτε λύση, θα μεταβούν στη Γενεύη, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό (που ήταν και το αποκλειστικό θέμα της συνομιλίας, σύμφωνα με πληροφορίες). Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών. 
 
Η επικοινωνία του Α. Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο έρχεται λίγες ώρες πριν τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό, με τη αδιαλαξία του Ερντογάν να σκιάζει τις διαπραγματεύσεις.
 
Ως γνωστόν, οι συνομιλίες που ξεκίνησαν την Δευτέρα θα κορυφωθούν με την ανταλλαγή χαρτών για τις εδαφικές αναπροσαρμογές. Ο επόμενος κρίσιμος σταθμός θα είναι διεθνής διάσκεψη που θα αρχίσει την Πέμπτη.
 
Ωστόσο, η διαφαινόμενη, με βάση τις πληροφορίες από την τουρκική πλευρά, απουσία του Προέδρου Ερντογάν από τη Διάσκεψη της Γενεύης και η εκπροσώπηση της Τουρκίας από τον πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ, μια στάση που, κατά την ελληνική κυβέρνηση, «αφήνει ανοιχτά πολλά ενδεχόμενα».