Για «μεγάλη νύχτα» για το Κυπριακό κάνουν λόγο δημοσιογράφοι που καλύπτουν τις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου στον Real FM, οι δύο πλευρές μετρούν πενήντα διαφορές σε σειρά ζητημάτων, με τις μισές εξ αυτών να κρίνονται αγεφύρωτες. Όπως ανέφερε ο εξειδικευμένος στο Κυπριακό δημοσιογράφος αναφέρει πως μερικά από τα ζητήματα στα οποία οι δύο πλευρές διαφωνούν είναι αυτά της Διακυβέρνησης, των εγγυήσεων, το περιουσιακό και άλλα.
 
Προς επιβεβαιώση των παραπάνω, το έγγραφο που διέρευσε από τις διαπραγματεύσεις και δημοσίευσε η κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή», και αναφέρεται σε 24 σημεία που εντοπίζονται διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών. Η εν λόγω διαρροή μάλιστα, προκάλεσε την οργή του Κύπριου Προέδρου, Ν. Αναστασιάδη, που διεμήνυσε  πως δεν πρόκειται να δώσει ξανά οποιοδήποτε έγγραφο στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.
 
Επίσης, με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση χαρτών την Τετάρτη, όπου η κάθε πλευρά θα καταθέσει την «άποψή» της για τα εδάφη του άλλου, ενώ θα προβλέπει και πως θα επιστρέψουν οι εκτοπισμένοι στις εστίες του.
 
Στην πρωινή συνάντηση που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι της Τρίτης, Αναστασιάδης και Ακιντζί συζήτησαν το κεφάλαιο της Διακυβέρνησης. Θέμα το οποίο θα συνεχιστεί και κατά την αποψινή συνάντησή τους, αφού ενημερωθούν από τους διαπραγματευτές Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί.
 

Πρόκληση Άιντε κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας

 
Ωστόσο, την απαισιοδοξία που διαφάνηκε στην Ελλάδα κατά την ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό τη Δευτέρα, επιβεβαιώνουν και οι εξελίξεις στη Γενεύη. Όπως αναφέρει το mignatiou.com, ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Άιντα, ομολόγησε δημοσίως ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη”.
 
Όπως ανακοίνωσε ο Άιντα, «συμμετέχοντες στην Διάσκεψη είναι φυσικά οι Κύπριοι κ. Αναστασιάδης και κ. Ακιντζι και οι εγγυήτριες δυνάμεις Τουρκία -Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο». Μάλιστα, η αρνητική απάντηση του Άϊντα στην ερώτηση αν προσκλήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, εκλαμβάνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ως απαράδεκτη και προσβλητική.
 
Ακόμη, την βαριά ατμόσφαιρα μεταφέρει και μία άλλη δήλωση του ειδικού διαπραγματευτή του ΟΗΕ, στην οπία δεν διστάζει να παραλληλίσει την Κύπρο με όσα συμβαίνουν στη Συρία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η αρμόδια υπηρεσία ενημέρωσης του ΟΗΕ, ο Άιντα αναφέρει τα εξής:
 
«Μπορεί να μιλάμε για μια ευρωπαϊκή χώρα στο απώτατο άκρο της Ανατολικής Μεσογείου μόλις εκατό χιλιόμετρα από την Συρία και πολύ κοντά σε αυτά τα γεγονότα και σε όλο το δράμα που συμβαίνει εκεί…  Και παρά το ότι η Κύπρος εχει  το Κυπριακό πρόβλημα εδώ και μισό αιώνα εχει μείνει ανεπηρέαστη από το περιφερειακό δράμα το οποίο εμπλέκει σχεδόν όλους. Και όπως έχω δηλώσει δεν μπορείς να πάρεις για δεδομένο ότι οι παγωμένες συγκρούσεις, θα παραμένουν παγωμένες  για πάντα, εάν δεν προσπαθήσεις να τις επιλύσεις όταν έχεις την δυνατότητα».

 

Παρουσία των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη

 
Σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο, αξιωματούχος του ΟΗΕ επιβεβαίωσε  ότι τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν κληθεί να παραβρεθούν στην εναρκτήρια δεξίωση της διάσκεψης για την Κύπρο την Πέμπτη. Σύμφωνα με άλλη πηγή που επικαλείται το ΚΥΠΕ, οι μόνιμες αντιπροσωπείες των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στη Γενεύη είχαν λάβει πρόσκληση από τα Ηνωμένα Έθνη τη Δευτέρα, για να παραβρεθούν στην δεξίωση, παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ και των συμμετεχόντων στη διάσκεψη.
 
Πάντως, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, παρά την πρόσκληση για τη δεξίωση, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες διστάζει να εμπλέξει άμεσα στη φάση αυτή το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη διάσκεψη της Γενεύης. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει, σύμφωνα με δυτικοευρωπαίο διπλωμάτη, από την χθεσινή ενημέρωση των μελών του Σ.Α. από τον Γκουτέρες, στη διάρκεια του γεύματος που είχαν.
 
Ο ΓΓ ενημέρωσε τα μέλη του Σ.Α. για τις συναντήσεις που είχε την περασμένη εβδομάδα και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες του με όλους τους εμπλεκόμενους στη διάσκεψη, αλλά και τις συνομιλίες μεταξύ των ηγετών που θα ολοκληρωθούν αύριο.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Γκουτιέρες, αποφάσισε να μην ζητήσει στη φάση αυτή από τα μέλη του Σ.Α. να στείλουν εκπροσώπους στη Γενεύη, αφήνοντας το θέμα για μεταγενέστερη φάση της διάσκεψης κι αφού ξεκαθαρίσει η εικόνα για τις προοπτικές της. Ούτως ή άλλως, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα τύχουν ενδελεχούς ενημέρωσης από τον Έσπεν Μπαρθ Άιντε για τις καλές υπηρεσίες, αλλά και τα διαμειφθέντα στη Γενεύη, στις 23 Ιανουαρίου, στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων του Συμβουλίου.
 
Ο εκπρόσωπος του ΓΓ Στεφάν Ντουζαρίκ, ρωτήθηκε σήμερα για τις προσδοκίες του Γκουτιέρες σχετικά με την διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου.
 
«Δεν πρόκειται να χαρακτηρίσω τις προσδοκίες του. Νομίζω προσβλέπει να ανοίξει τη διάσκεψη. Ξόδεψε μεγάλο μέρος του Σαββατοκύριακου στο τηλέφωνο με τους ηγέτες, αριθμό εγγυητριών δυνάμεων και άλλες χώρες, όπως και άλλους εμπλεκόμενους στο θέμα. Είμαστε, όπως είπε ο Άιντε, σε πολύ κρίσιμο σημείο και προσβλέπουμε στο άνοιγμα αυτή της τελευταίας διαδικασίας».