Το πρωί της Τετάρτης αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ανάμεσα στον Ν.Αναστασιάδη και τον Μ.Ακιντζί καθώς στην συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τρίτης λόγω χρόνου δεν τέθηκε υπό συζήτηση η μεταχείριση ξένων υπηκόων μετά τη λύση, όπως προβλεπόταν. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ωστόσο, ήταν οι αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης, ένα θέμα στο οποίο οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι «υπήρξε κάποια πρόοδος».Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του εκπροσώπου της Κομισιόν για το Κυπριακό Πίτερ Βαν Νούφελ, αφού τα θέματα που συζητούνται έχουν πτυχές που αφορούν την ΕΕ.
 
Κατά τις συνομιλίες της Τετάρτης Ν.Αναστασιάδης και Μ.Ακιντζί αναμένεται να συζητήσουν το θέμα που έμεινε να συζητηθεί στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης και τα εκκρεμούντα θέματα σε ό,τι αφορά την ΕΕ, την οικονομία, το περιουσιακό, το εδαφικό, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή της λύσης.

Επικοινωνία Τσίπρα-Γιουνκέρ


Με θέμα τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είχε την Τετάρτη τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να εξευρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, που να συνάδει και με την ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Τονίστηκε παράλληλα ο κρίσιμος ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις διαπραγματεύσεις και η σημασία που θα έχει η επίλυση του ζητήματος για την Ευρώπη και τις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Έντονα απογοητευμένος ο Αναστασιάδης


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης είναι έντονα απογοητευμένος λόγω της διαρροής εμπιστευτικού εγγράφου για τη Διακυβέρνηση και το Περιουσιακό, το οποίο επέδωσε στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Όπως μετέδωσε το ΡΙΚ, ο N. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο N. Αναστασιάδης αποφάσισε ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά οποιοδήποτε έγγραφο στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. «Είναι πολύ λυπηρό, μέσω διαρροών, να δημιουργούν αρνητικό κλίμα, την ώρα που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δίδει μια δύσκολη μάχη», ανέφερε. Ο N. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι οι διαρροές δημιουργούν πρόβλημα στη διαπραγματευτική τακτική της ελληνοκυπριακής πλευράς και κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Το έγγραφο ανεβάστηκε από δύο τουλάχιστον κόμματα σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.
 

Τσίπρας καλεί ΕΕ για το Κυπριακό

 
Στις πρώτες προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης φαίνεται να παραμένει το Κυπριακό, καθώς ο Α.Τσίπρας ενημέρωσε τηλεφωνικώς για τις εξελίξεις περί το Κυπριακό τους Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ από τους οποίους και ζήτησε να αναδείξουν μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης μία σαφή θέση ως προς την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων. Επίσης, τους ζήτησε να στείλουν μήνυμα στην Άγκυρα πως μία βιώσιμη λύση στο Κυπριακό θα συνεισφέρει και στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
 

Στο επίκεντρο και της Πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το Κυπριακό
 

Αναλυτική ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό πραγματοποίησε ο Α.Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης. Στην συνεδρίαση τονίστηκε η αποφασιστικότητα και η προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ. Παράλληλα, σημειώθηκε ότι η μετάβαση του Α.Τσίπρα στη Γενεύη εξαρτάται από την προοπτική επίλυσης του ζητήματος και από το εάν τελικώς αποφασίσει την συμμετοχή του στην Διάσκεψη για το Κυπριακό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.