Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας έχουν παρουσιαστεί προβλήματα λόγω της έντονης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται η καθημερινότητα των πολιτών από τις μετακινήσεις εώς ακόμα και την πρόσβαση σε ρεύμα και νευρό σε κάποιες πόλεις. 

Βόρεια Ελλάδα: παραμένουν κλειστά τα σχολεία
 
Στη βόρεια Ελλάδα, στους δήμους που επλήγησαν τις τελευταίες ώρες από τον χιονιά, τα συνεργεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατέβαλαν ολονύκτιες προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, ενώ για μία ακόμη ημέρα τα σχολεία στη βόρεια Ελλάδα παραμένουν κλειστά στη συντριπτική τους πλειονότητα.
 
Η Θεσσαλονίκη ξημέρωσε με -4 βαθμούς Κελσίου. Οι κεντρικοί οδικοί άξονες της πόλης είναι «ανοιχτοί», αλλά οι οδηγοί κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, λόγω του παγετού.

Κλειστά θα μείνουν την Τετάρτη τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης, ενώ δεν θα λειτουργήσουν το ΑΠΘ, το Πανεπιστήμιο «Μακεδονίας» και το «Αλεξάνδρειο» ΤΕΙ.

Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών αναβάλλονται όλες οι προσδιορισμένες ποινικές και πολιτικές δίκες στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ οι υποθέσεις που διακόπηκαν για σήμερα θα συνεχιστούν κανονικά μετά τις 10 το πρωί. Το δικαστικό μέγαρο της πόλης λειτουργεί πάντως κανονικά από τις 8 το πρωί.

Κανονικά διεξάγονται αυτή την ώρα οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία», όπου από τη χιονόπτωση ακυρώθηκαν χθες πολλές πτήσεις και η λειτουργία του αερολιμένα αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα.

Την ίδια ώρα, ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό του ΟΑΣΘ, καθώς, όπως έγινε γνωστό, λόγω της κακοκαιρίας θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα κυκλοφορήσουν μόνο 130 από τα 480 με 500 λεωφορεία του Οργανισμού.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες πρέπει να είναι εφοδιασμένοι οι οδηγοί που κινούνται στους δρόμους Πολυγύρου, Μηχανιώνας, Επανομής, Λαγκαδά προς Σοχό και Ασκό, Πέντε Βρύσες-Βερτίσκος, Λιβάδια-Περιστερά, Ζαγκλιβέρι-Πετροκέρασα, Σουρωτή-Άγιος Αντώνιος, όπως επίσης στους δρόμους που οδηγούν προς Ωραιόκαστρο, Φίλυρο, Πανόραμα, Χορτιάτη, Ασβεστοχώρι και Εξοχή. Παράλληλα, απαγορεύεται η είσοδος φορτηγών άνω των 3,5 τόνων στην εσωτερική Περιφερειακή, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας από το 12ο χλμ. μέχρι το 96ο χλμ. και στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης- Αθήνας, από τον κόμβο της Λαχαναγοράς μέχρι την Περιφερειακή.

Στην κεντρική Μακεδονία, αλυσίδες χρειάζονται -επίσης- τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Χαλκιδικής, Κιλκίς και Σερρών, και σε αρκετούς -κυρίως- επαρχιακούς δρόμους της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας.

Ο διευθυντής του Αυτοτελούς Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης, δήλωσε ότι ο μηχανισμός της Περιφέρειας είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει την κατάσταση εν όψει της νέας χιονόπτωσης που αναμένεται σήμερα, ενώ ήδη οι υπηρεσίες ξεκίνησαν από χθες να προμηθεύονται ποσότητες αλατιού για τον αποχιονισμό.  Για το τμήμα της οδού Θεσσαλονίκης – Μουδανίων, όπου χθες το μεσημέρι ακινητοποιήθηκαν δεκάδες οχήματα λόγω του χιονιού στο οδόστρωμα, διευκρίνισε ότι «είχε πέσει αλάτι στο εν λόγω σημείο, ωστόσο ήταν τεράστιος ο όγκος των οχημάτων που συγκεντρώθηκε εκεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και δεν μπορούσε να περάσει η αλατιέρα». Για το λόγο αυτό συνέστησε στους πολίτες, τις επόμενες δύο μέρες που θα διαρκέσει το φαινόμενο, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις


Πολικό ψύχος επικρατεί στη δυτική Μακεδονία

Συγκεκριμένα η Φλώρινα και η Πτολεμαϊδα ξημέρωσαν με -18 βαθμούς Κελσίου και τα Γρεβενά με -14 βαθμούς. Αλυσίδες ή χιονολάστιχα χρειάζονται οι οδηγοί στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών Φλώρινας και Κοζάνης, και σε τμήματα επαρχιακών δρόμων της Καστοριάς και των Γρεβενών.


Έντονη χιονόπτωση στη Λαμία
 
Ισχυρή χιονόπτωση σημειώνεται από τις 6.00 το πρωί, στην πόλη της Λαμίας. Το ύψος του χιονιού έφτασε ήδη τους 5 πόντους μέσα στο κέντρο της πόλης με αποτέλεσμα προβλήματα να παρατηρούνται στην κίνηση των οχημάτων.
Σε πολλούς δρόμους ιδιαίτερα περιφερειακούς, είναι απαραίτητες οι αλυσίδες, ενώ δυσκολίες έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στο εθνικό δίκτυο Αθηνών – Θεσσαλονίκης στο τμήμα από το 160 χλμ. στον Άγιο Κωνσταντίνο μεχρι τις Ράχες, στο 240 χλμ. Η αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας αποφάσισε την πλήρη απαγόρευση της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας σε όλο το μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας – Θεσσαλονίκης, εντός των ορίων του νομού Φθιώτιδας.
 
Την ίδια ώρα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μείνει ανοιχτή η εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από τη Στυλίδα μέχρι τα Καμένα Βούρλα. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, ρίχνοντας αλάτι, προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο, καθώς το οδόστρωμα παρουσιάζει ολισθηρότητα λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και του παγετου. Στους δρόμους δρόμο Λαμίας – Δομοκού, Λαμίας-Καρπενησίου, και Λαμίας-Άμφισσας η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία.

Χιονοθύελλα σε Γιάννενα και Άρτα
 
Ισχυρές χιονοπτώσεις πλήττουν από τα ξημερώματα και την Ήπειρο, προκαλώντας προβλήματα στους οδικούς άξονες.
 
Ήδη μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και στην Άρτα το χιόνι ξεπερνά τους 30 πόντους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους, όμως λόγω της χιονοθύελλας τα οδόστρωμα μέσα λίγα λεπτά ξαναγεμίζει χιόνι. Η Πολιτική Προστασία έχει ρίξει από την Τρίτη αλάτι σε πολλούς δρόμους, ειδικά έξω από τα νοσοκομεία.
 
Στα Γιάννενα ανάλογη χιονόπτωση έχει να σημειωθεί από το 1987.
Οι δήμοι συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του παγετού.

Χιονόπτωση στους νομούς Τρικάλων – Καρδίτσας


Σφοδρή χιονόπτωση σημειώνεται στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας.
 
Σφοδρή χιονόπτωση και στα Τρίκαλα

Με απόφαση της δημοτικής αρχής Καρδίτσας, όλα τα σχολεία του δήμου είναι σήμερα κλειστά, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί λειτουργούν κανονικά. Επίσης, με απόφαση του δημάρχου Τρικάλων και σήμερα τα σχολεία στην περιφέρεια ευθύνης του, είναι κλειστά. Ανοιχτοί είναι οι βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί του δήμου.

Οι δρόμοι στο επαρχιακό δίκτυο είναι ανοικτοί, αλλά είναι απαραίτητη η χρήση των αντιολισθητικών αλυσίδων, τόσο στο επαρχιακό, όσο και στο εθνικό δίκτυο.