Όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους «Τα Νέα»,  η μείωση του αφορολογήτου μετά το 2018 βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο της συζήτησης και περιλαμβάνεται στα πιθανά σενάρια για να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία της αξιολόγησης, η οποία έχει σταματήσει πριν από τα Χριστούγεννα χωρίς αποτέλεσμα, ενώ εξετάζεται και η εφαρμογή του δημοσιονομικού «κόφτη» στις συντάξεις

Ανώτατο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, απαντώντας σε ερώτηση των «ΝΕΩΝ», αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση συζητά τη μείωση του αφορολογήτου για να κλείσει η αξιολόγηση και ότι το μέτρο αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνεται – χωρίς νομοθετική ρύθμιση από τώρα – στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, η κατάθεση του οποίου εκκρεμεί. Όπως επισημαίνεται, εξετάζεται η μείωση από τα 8.636 ευρώ σήμερα στα 6.818 και όχι στα 5.000 που ζητά το ΔΝΤ.

«Συνταγή» ΔΝΤ θέλει το Βερολίνο

Ακόμα και αν τελικά το ΔΝΤ δεν αναλάβει ενεργό ρόλο στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία επιμένει πως οι προτάσεις του πρέπει να αποτελέσουν «πάτημα» για τη συνέχιση του προγράμματος και έτσι η μείωση του αφορολογήτου προβάλλει στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων για μετά το 2018. Ωστόσο, η κυβέρνηση μέχρι τώρα τονίζει πως δεν είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε ψήφιση προκαταβολικά όλων των πρόσθετων μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το 2018.

Ανοιχτό μέτωπο στα εργασιακά

Το θέμα των εργασιακών συνεχίζει να παραμένει ανοικτό, με τους δανειστές να ζητούν νέα μέτρα και την κυβέρνηση να υποστηρίζει πως διατηρεί «κόκκινες γραμμές». Συγκεκριμένα, για το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η κυβέρνηση τονίζει πως δεν θα κάνει πίσω, αν και μέχρι στιγμής πέφτει πάνω σε «τοίχο».

Οι δανειστές επιθυμούν και την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, επιθυμώντας την «απελευθέρωση» του lock out (ανταπεργία του εργοδότη σε περίπτωση απεργίας των εργαζομένων). Η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, έχει τονίσει πολλάκις ότι η σκληρή στάση του ΔΝΤ οδηγεί σε αδιέξοδο τις διαπραγματεύσεις, αλλά πέρα από την «αναιμική» υποστήριξη της Κομισιόν δεν έχει βρει συμμάχους.