«Κύριες Πρόεδρε, αν προσφέρετε χάρη σε ένα μόνο άτομο, καθώς εγκαταλείπετε τον Λευκό Οίκο, σας παρακαλώ ελευθερώστε την Τσέλσι Μάνινγκ. Μόνο εσείς μπορείτε να σώσετε τη ζωή της»  έγραψε ο Σνόουντεν στο twitter. 

Τo 2010, ένας αμερικανός στρατιώτης, ο Μπράντλεϊ Μάνινγκ (μετέπειτα έκανε αλλαγή φύλου και πήρε το όνομα Τσέλσι), διέρρευσε στο Wikileaks περίπου 750.000 απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα, που μεταξύ άλλων αποκάλυψαν εγκλήματα πολέμου του αμερικανικού στρατού σε Ιράκ και Αφγανιστάν, βασανιστήρια και φόνους δεκάδων χιλιάδων αμάχων που δεν είχαν καταγραφεί επίσημα. Η Μάνινγκ συνελήφθη άμεσα και το 2013 καταδικάστηκε σε 35 χρόνια φυλάκιση για παραβιάσεις του Νόμου περί Κατασκοπείας (που θεσμοθετήθηκε το 1917), ενώ αντιμετώπισε ακόμα και την θανατική ποινή. Πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι βασανίστηκε και οδηγήθηκε μέχρι και σε απόπειρα αυτοκτονίας.

Ο Σνόουντεν κατάφερε να πάρει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία και ζει στη Μόσχα από τον Αύγουστο του 2013, ουσιαστικά εξόριστος από τις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα έχει αψηφήσει επανειλημμένα τις εκκλήσεις οργανώσεων, όπως η Διεθνής Αμνηστία για απονομή χάριτος στον Σνόουντεν, αλλά και σε άλλους πληροφοριοδότες που έδρασαν υπέρ του δημόσιου συμφέροντος, όπως ο Τζούλιαν Ασάνζ και η Μάνινγκ.