Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ένωσης Ιατρών Ε.Σ.Υ. Λέσβου:
 
«Καταγγέλλουμε τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών στη Λέσβο, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες πολικού ψύχους. Γιατροί μέλη της «Ένωσης» επισκέφτηκαν σήμερα τον καταυλισμό στη Μόρια και διαπίστωσαν  την κατάσταση που επικρατεί.  Είναι απαράδεκτο ενάμιση χρόνο μετά την έναρξη του μεταναστευτικού κύματος, να ζουν άνθρωποι μέσα στα χιόνια, σε καλοκαιρινές σκηνές με υποτυπώδη και αυτοσχέδια θέρμανση, με κίνδυνο για τη ζωή, την υγεία και την σωματική τους ακεραιότητα.  Είναι ντροπή για την “φιλόξενη” Ελλάδα την “πολιτισμένη” Ευρώπη και την “ευαίσθητη”  Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες του ΟΗΕ η εικόνα του καταυλισμού της Μόριας. Μέσα στη λάσπη και τον χιονιά οι άνθρωποι στριμώχνονται σε ακατάλληλες σκηνές, ίσα ίσα να μην βρέχονται και ανάβουν φωτιές μέσα σ' αυτές για να ζεσταθούν. Απαράδεκτες είναι οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό του καταυλισμού, πολιτικό και ένστολο, το οποίο εργάζεται σε συνθήκες “πολέμου” σε σκηνές, πρόχειρα παραπήγματα, με ανεπαρκή θέρμανση και σε χωματόδρομους.
 
Δεν είναι δυνατό να δεχτούμε σαν άνθρωποι και σαν δημόσιοι λειτουργοί στην υγεία τις συνθήκες που αντικρίσαμε σήμερα στον καταυλισμό της Μόριας. Είναι βέβαιο πως θα υπάρξει έξαρση των αναπνευστικών και άλλων λοιμώξεων καθώς επίσης και της γρίπης. Τις επόμενες μέρες θα αυξηθεί η προσέλευση ασθενών στα επείγοντα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης και στη ΜΥ – ΠΕΔΥ Μυτιλήνης και οι ανάγκες νοσηλείας. Όσο παραμένει σε ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας που εγκλωβίζει τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα στα νησιά, τόσο οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα διαβιούν σε άθλιες συνθήκες.
 
Υπουργέ κ. Μουζάλα η δήλωσή σας πως «κανένας πρόσφυγας και μετανάστης δεν είναι πλέον στο κρύο, ολοκληρώσαμε επιτυχώς τις διαδικασίες για το  ξεχειμώνιασμα» δεν ανταποκρίνεται στην εικόνα που αντικρίσαμε σήμερα.
“Σε εξωτερική σκηνή μέσα στο κρύο, εκτός από τις 40 σκηνές στο Βαγιοχώρι και άλλες 100 στην Αθήνα” έχουμε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες εδώ στη Λέσβο και  φοβόμαστε ότι δεν είμαστε η μοναδική εξαίρεση.
 
Μας προκαλεί απορία πώς γίνεται η Κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, να αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις βασικές ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών παρά τα κονδύλια που δαπανώνται. Την ίδια στιγμή οι χρηματοδοτούμενες ΜΚΟ το επιτυγχάνουν “επαγγελματικά” για τις ίδιες ανάγκες τους βέβαια.
 
Καλούμε τους αρμόδιους, τον Δήμο, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να πάρουν επειγόντως μέτρα προστασίας των προσφύγων και των μεταναστών. Να τους μεταφέρουν σε στεγασμένο, θερμαινόμενο χώρο και να τους παρέχουν ρούχα και τροφή κατάλληλη για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν. Να τους δοθούν άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα, για να ταξιδέψουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και στις χώρες προορισμού τους, να τύχουν αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης».