«Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση τόσο για τη διαδικασία, όσο και την ουσία της δεύτερης αξιολόγησης», συμφώνησαν οι δύο άνδρες, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. «Βρισκόμαστε σε μια θετική συγκυρία, προς την σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Ευκλ. Τσακαλώτος και πρόσθεσε πως όλες οι πλευρές αναζητούν τη λύση και κανείς δεν δημιουργεί πρόβλημα.
 
Ο Έλληνας υπουργός τόνισε πως όλες οι πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στο να βρεθεί συνολική λύση. Σχολίασε, ωστόσο, ότι αυτό δεν είναι και πολύ εύκολο γιατί «οι παίκτες» είναι πολλοί, τα θέματα προς συζήτηση αρκετά και επίκεινται εκλογές σε ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ερωτηθείς αν η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι εφικτή εντός του Ιανουαρίου, ο Ευ. Τσακαλώτος απάντησε ότι δεν γνωρίζει αν θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο ή αργότερα, αλλά συμφωνήθηκε πώς όσο πιο γρήγορα τόσο το καλύτερο. Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ, είπε ότι θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του σε ποιο βαθμό θα συμμετάσχει.


 

Μοσκοβισί: Απομένουν ελάχιστα για το κλείσιμο της αξιολόγησης

 
Η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη – μέλη, υποστήριξε ο Επίτροπος Μοσκοβισί, διαβεβαιώνοντας παράλληλα, πως Αθήνα και θεσμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.
 
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επεσήμανε ότι «πολλά ζητήματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί», ενώ «ελάχιστα απομένουν» προκειμένου να κλείσουμε την αξιολόγηση. «Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος και εκτιμώ πως η λύση είναι και εφικτή και θεμιτή» συμπλήρωσε.


 
«Ελπίζω ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν εγκαίρως» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο, εκφράζοντας την επιθυμία για θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων. «Θέλουμε μία κατάσταση “win – win”, δηλαδή και οι δύο πλευρές να έχουν οφέλη» έσπευσε να προσθέσει.
 
Ο Π. Μοσκοβισί εκτίμησε επίσης, ότι «η θετική κατάληξη θα έρθει μέσω της στενής και αρμονικής συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών».
Ερωτηθείς για τον χρόνο επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε πως το πρόβλημα δεν συνίσταται σ’ αυτό το ζήτημα και επανέλαβε πως «πρέπει να καταβληθούν ορισμένες προσπάθειες ακόμη» για να κλείσουμε τα εκκρεμή ζητήματα, τα οποία αφορούν τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό και τα ενεργειακά.
 
Όσον αφορά την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, επεσήμανε ότι «η Επιτροπή πάντα προσπαθεί να έχει μία συλλογική θέση, η οποία θα εμπλέκει και το Ταμείο», ενώ πρόσθεσε ότι «η παρουσία του ΔΝΤ είναι μία αναγκαιότητα για ορισμένα κράτη – μέλη και μ’ αυτά τα δεδομένα, πρέπει να προχωρήσουμε».