Ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες και εξέφρασε εκ νέου την πεποίθηση ότι πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων, επαναλαμβάνοντας ότι το ζήτημα της Κύπρου, είναι θέμα παράνομης κατοχής.

«Θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε στη δημιουργία μιας διεθνής ομάδας που θα παρατηρεί για το πώς θα πηγαίνει η υλοποίηση των αποφάσεων», πρόσθεσε, όσον αφορά τον έλεγχο αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων. 

«Για πρώτη φορά χθες τέθηκαν χάρτες στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων», είπε, προαναγγέλοντας ότι μετά από την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών στη Γενεύη, θα εκδοθεί ανακοινωθέν που θα περιγράφει τα επόμενα βήματα μέχρι της 23 Ιανουαρίου, όταν και προγραμματίζεται να διεξαχθεί συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των εγγυητριών δυνάμεων.

Ο Ν.Κοτζιάς είπε ότι «υπενθυμίσαμε και σήμερα και διά όλης αυτής της στρατηγικής ότι το πρόβλημα του Κυπριακού δεν είναι μόνο ένα θέμα σχέσεων ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά είναι πριν από όλα ένα θέμα κατοχής της Κύπρου και παράνομης επέμβασης στο εσωτερικό της».

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης τα προβλήματα που ήταν αδρανή

«Ως ελληνική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών «θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα που ήταν αδρανή, γιατί τα αδρανή προβλήματα συσσωρεύουν και άλλα προβλήματα, δεν λύνουν ζητήματα» καθώς, όπως είπε, «τόσο η χώρα μας όσο και η διπλωματία της πρέπει να στραφεί προς τους σχεδιασμούς του μέλλοντος».

Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε ότι έκλεισαν για λόγους οικονομίας οι πρεσβείες στη Νέα Ζηλανδία και στο Σουδάν, αλλά ανοίγει βάσει Προεδρικού Διατάγματος νέα πρεσβεία στη Σιγκαπούρη, που είναι το κέντρο του αναδυόμενου κόσμου, των νέων τεχνολογιών, των νέων συνθηκών. «Προσπαθούμε» κατέληξε ο κ. Κοτζιάς «να δούμε τα ζητήματα πιο μακρόχρονα, πιο στρατηγικά».