Παράθυρο για αμοιβαία αποχώρηση των τουρκικών και ελληνικών στρατευμάτων από την Κύπρο, άνοιξε ο Τ.Ερντογάν με δηλώσεις του για το Κυπριακό μία ημέρα μετά την Διάσκεψη της Γενεύης.Ωστόσο, εξαπέλυσε υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα αποφεύγει και πάλι μία λύση στο ζήτημα της Κύπρου, προειδοποιώντας παράλληλα πως δεν θα πρέπει να αναμένεται λύση χωρίς την Τουρκία.


Λύση μόνο με την Τουρκία ως εγγύητρια δύναμη

«Έχουμε πει ξεκάθαρα ότι Κύπρος και Ελλάδα δεν θα πρέπει να αναμένουν μια λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυητή. Θα είναι εκεί για πάντα», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, μετά την προσευχή της Παρασκευής.
 
Ακόμη, ο Ερντογάν διαμήνυσε σύμφωνα με το Reuters, πως δεν τίθεται θέμα απόσυρσης των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, εκτός εάν αποσύρουν τα στρατεύματά τους και οι δύο πλευρές.


Τσαβούσογλου: Να μην έχει εγγυητικό ρόλο η ΕΕ στην επανένωση της Κύπρου

Η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ιδέα η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαδραματίσει εγγυητικό ρόλο στην επανένωση της Κύπρου, καθώς το μπλοκ εμφανίζεται αδύναμο να φροντίσει για την ασφάλεια στο νησί και την τήρηση της συμφωνίας επανένωσης, σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
 
«Η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και η Άγκυρα εκτιμούν ότι η Τουρκία θα πρέπει να διατηρήσει το καθεστώς της εγγυήτριας χώρας, ενώ τα τουρκικά στρατεύματα θα πρέπει να παραμείνουν στο νησί. Ποια από τις συγκρούσεις έχει καταφέρει να αποτρέψει η ΕΕ μέχρι στιγμής; Η δομή που δεν μπορεί να επιλύσει τα υπάρχοντα προβλήματα και εμμένει στην πολιτική της των δύο μέτρων και δύο σταθμών σε πολλά θέματα φυσικά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει ασφάλεια στο νησί», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου.
 
Ο Τούρκος υπουργός επεσήμανε επίσης ότι ο ισχυρισμός πως η ΕΕ θα μπορούσε να ενεργήσει ως εγγυήτρια δύναμη ακούγεται σαν παραμύθι.Οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν μπορούν να συνεχίζονται «επ’ αόριστον», οπότε θα πρέπει να επαναληφθούν την Τετάρτη και στη συνέχεια να τερματιστούν με μια συνάντηση σε επίπεδο υπουργών, συμπλήρωσε ενώ διευκρίνισε ότι θα προβλεφθούν όλα τα πιθανά σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, μεταξύ αυτών και τα αρνητικά.
 
«Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, ενώ δεν έχει καταγραφεί καμία σοβαρή αντιπαράθεση στην Κύπρο εδώ και 43 χρόνια. Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στον ρόλο της Τουρκίας ως εγγυήτριας δύναμης», κατέληξε ο Τούρκος υπουργός.


Αναστασιάδης: Όσο ο διάλογος παραμένει ζωντανός ελπίζω

Πρόοδος υπάρχει σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στα αποτελέσματα της διάσκεψης χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι «όσα έγιναν μέχρι σήμερα ανταποκρίνονται στις προσδοκίες μας». Από πλευράς του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, υπογραμμίζει ότι «δεν υπάρχει λύση χωρίς την Τουρκία ως εγγυήτρια δύναμη».
 
«Είναι γνωστό ότι την 1η Δεκεμβρίου έλαβα μία απόφαση ευθύνης για να επιτύχω δύο στόχους: Να διαφανούν επιτέλους οι προθέσεις της τουρκοκυπριακής και κυρίως της τουρκικής πλευράς σε ό, τι αφορά στο εδαφικό και στα θέματα ασφαλείας», ανέφερε ο Ν. Αναστασιάδης, προσθέτοντας : «Για πρώτη φορά από το 1974 η τουρκοκυπριακή πλευρά κατέθεσε χάρτη, όπου καταγράφεται σημαντικό κομμάτι επιστροφής εδαφών, καίτοι ο χάρτης δεν ικανοποιεί τις προσδοκίες μας. Ο χάρτης αποτελεί τη βάση διαπραγμάτευσης».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Κύπρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που μέχρι στιγμής καταγράφονται. «Βεβαίως στο τέλος θα φανεί εάν θα βρει ανταπόκριση από τις άλλες πλευρές η πρότασή μας», τόνισε, προσθέτοντας: «άρχισε ένας διάλογος για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια. Η δική μας πρόταση είναι εφ όλης της ύλης, είτε στην ασφάλεια -εξωτερική και εσωτερική- είτε ακόμη και για τη διασφάλιση της συνταγματικής τάξης μετά τη λύση. Δεν υπάρχει θέμα καταληκτικής ημερομηνίας. Είναι η απαρχή του διαλόγου που τώρα ξεκίνησε. Είμαστε σε συνεχή διάλογο. Και όσο ο διάλογος παραμένει ζωντανός ελπίζω» δήλωσε ο Ν. Αναστασιάδης.

 

Κοτζιάς: Αποτρέψαμε μία μεθοδευμένη αποτυχία της Διάσκεψης
 

Την ικανοποίησή του «που για πρώτη φορά στην ιστορία του Κυπριακού τις τελευταίες δεκαετίες έχει τεθεί με σαφήνεια το θέμα εγγυήσεις και ασφάλειας και αποτελεί μάλιστα ειδικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», εξέφρασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σε δήλωσή του για τα αποτελέσματα της πολυμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό.


Άιντε: Yπάρχει ελπίδα για μία ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο

Οι εναρκτήριες δηλώσεις, που έγιναν στη διάσκεψη της Γενεύης την Πέμπτη, «μετέφεραν ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας ότι αυτή η μακροχρόνια διένεξη μπορεί τώρα να λήξει και ότι θα μπορέσει να υπάρξει μία ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος με μία διευθέτηση για την ασφάλεια που να είναι κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές», δήλωσε ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε.

Μιλώντας το μεσημέρι της Παρασκεύης στους δημοσιογράφους, ο Ε. Άιντε σημείωσε ότι «υπάρχουν δύσκολα θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και υπάρχει η θέληση για αυτό». Σε ερώτηση για τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πως «η Τουρκία θα βρίσκεται για πάντα στην Κύπρο», ο κ. Άιντε απάντησε πως έγιναν κάποιες συζητήσεις την Πέμπτη, όχι επί της ουσίας, οι οποίες μπορεί να προκάλεσαν μία αντίδραση, προσθέτοντας πως δεν έχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τη διαδικασία. «Αλλά το σημειώνουμε αυτό (τη δήλωση Ερντογάν)», ανέφερε.