Ο Π. Λαφαζάνης εξέφρασε την έκπληξη του για το πάθος «με το οποίο η κυβέρνηση και όλο το μνημονιακό μπλοκ επιδιώκουν να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, παρ' όλο ότι γνωρίζουν καλά πως αυτή θα συνοδευτεί με νέα σκληρά μέτρα, τα οποία θα αντιπροσωπεύουν ένα τέταρτο μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του».

Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση Τσίπρα, λέγοντας ότι δεν έχει μέλλον καθώς ακολουθεί εθελόδουλη στάση. «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα, αντί να γυρίσει την πλάτη ταυτόχρονα στη Γερμανία και το ΔΝΤ, αγκιστρωμένη και εθελόδουλη όπως είναι, επιλέγει, ως μην χείρον, να παραδοθεί και να παραδώσει τη χώρα στο έλεος του Σόιμπλε, παρ' ότι ο τελευταίος προτείνει γι' αυτό τη χαριστική βολή της διαπραγμάτευσης ενός τέταρτου μνημονίου».

Τέλος, υποστήριξε πως η χώρα έχει ανάγκη από «μια μεγάλη ανατροπή με την έξοδο από την επιτροπεία ΕΕ και ΔΝΤ και με την έξοδο από την ευρωζώνη, στη βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος και ενός μεγάλου μετώπου όλων των αριστερών δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων».