«Θα προχωρήσουμε οπωσδήποτε στο κλείσιμο της β' αξιολόγησης» δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας ωστόσο ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι «η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας που έχουμε υπογράψει».

«…δεν είμαστε πια μόνοι μας στην Ευρώπη, υπάρχουν δυνάμεις που κυβερνούν, είτε είναι ανερχόμενες, υπάρχουν δυνάμεις σοσιαλδημοκρατικές, που σιγά-σιγά φεύγουν από τον εναγκαλισμό τους με την πολιτική των νεοφιλελεύθερων επιλογών, κυρίως της λιτότητας και βλέπουν ότι μια λύση που θα συνεχίσει και θα αναπαράγει τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής καταστροφικής λιτότητας στη χώρα μας, έχει αντίκτυπο και σε αυτούς» ανέφερε ο Αλ. Φλάμπουράρης, απορρίπτοντας το ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη Σόιμπλε για τον ρόλο του ΔΝΤ, είπε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν μιλά ούτε για νέα μέτρα ούτε για 4ο μνημόνιο και απέδωσε προσπάθεια τέτοιων ερμηνειών σε κόμματα της αντιπολίτευσης είτε και σε ευρωπαϊκές δυνάμεις που ταυτίζονται με νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

«…μια κίνηση ρεαλισμού πάνω σε μία παρτίδα σκακιού στην οποία διαδραματίζει πολύ μεγάλο και πολύ αρνητικό ρόλο κάθε καθυστέρηση από την πλευρά των κυρίαρχων κύκλων, και ειδικά από την πλευρά του κ. Σόιμπλε» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στο «Κόκκινο», τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών ότι θα μπορούσε ο ΕSM να αναλάβει τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος, χωρίς να είναι αναγκαία η παράταση της συμμετοχής του ΔΝΤ σε αυτό.   


Βούτσης για ΔΝΤ: Αρχές Φεβρουαρίου ξεκαθαρίζει το τοπίο

Σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, «είναι θετική η κίνηση υπό την έννοια ότι μπορεί να ξεκαθαριστεί το τοπίο, όπως έπρεπε να έχει συμβεί από τον Νοέμβριο».
Ο Πρόεδρος της Βουλής συνέδεσε τη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών με δύο παραμέτρους. Η πρώτη, τόνισε, είναι η γενική αναμονή εν όψει της ανάληψης προεδρικών καθηκόντων εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.

Το τοπίο αλλάζει, σημείωσε, εάν στις ΗΠΑ επικρατήσει η αντίληψη ότι επιβάλλεται μικρότερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές υποθέσεις. «Εάν οι ΗΠΑ αποσυρθούν με το 17% που έχουν στο ΔΝΤ και το ίδιο κάνουν και άλλες χώρες, οι οποίες ευλόγως δεν θέλουν τέτοια ανάμειξη, τα πράγματα αλλάζουν» επεσήμανε. «Όλα αυτά θα διευκρινιστούν αρχές  Φεβρουαρίου», υπενθύμισε.

Η δεύτερη παράμετρος, σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, είναι η διάθεση Σόιμπλε να καθησυχάσει κύκλους μέσα στην ίδια τη Γερμανία, οι οποίοι δεν θα ήθελαν «την περιπέτεια ενός νέου προγράμματος». Η εξέλιξη αυτή, εκτίμησε ο πρόεδρος της Βουλής, δείχνει πως αποδίδει η πολιτική της κυβέρνησης.

Δηλαδή η αρχή πως, «εφόσον τηρείται το πρόγραμμα και εφόσον η ελληνική οικονομία κινείται σε ρυθμούς, ίσως και καλύτερους των αρχικώς αναμενόμενων, η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί επιβολή νέων μέτρων».