Σε δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο υπουργός υπογράμμισε τις ευθύνες των Τούρκων για την αποτυχία των συνομιλιών, κατηγορώντας τους παράλληλα ότι διαστρέβλωσαν τα γεγονότα: «Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν και επιπλέον μετά ρίχνουν τα βάρη σε αυτούς που επιμένουν στις συμφωνίες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε ακόμη πως «αυτοί που είναι η φωνή του κυρίου τους, δηλαδή των Τούρκων, είναι λογικό να θεωρούν ότι επιτυχία στη Γενεύη θα ήταν εάν παραδινόμασταν στους Τούρκους, εάν νομιμοποιούσαμε τα παρεμβατικά τους δικαιώματα και τη δυνατότητά τους να κατέχουν τμήμα της Κύπρου».

Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό, στη Γενεύη είχαν προγραμματισθεί οι πολιτικές διαβουλεύσεις και το πολιτικό περιεχόμενο της Διάσκεψης για την Πέμπτη και την Παρασκευή, τις οποίες όμως ακύρωσαν οι Τούρκοι. Οπως είπε, τα δημοσιεύματα «περιέχουν σειρά διαστρεβλώσεων στα γεγονότα». Για παράδειγμα, όπως είπε, λένε ότι διακόψαμε εμείς τη διαδικασία, επειδή οι τεχνικές ομάδες πάνε την άλλη εβδομάδα.

Ο Ν. Κοτζιάς τόνισε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια και ανέφερε πως τόσο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, όσο ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και ο ίδιος, πρότειναν να συνεχισθεί την Παρασκευή η Διάσκεψη της Γενεύης σε πολιτικό επίπεδο, όπως ήταν προγραμματισμένο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, το ότι έπρεπε να συνεχιστούν οι ομιλίες σε πολιτικό επίπεδο ήταν πολύ σημαντικό, διότι έπρεπε να δοθούν οι οδηγίες για το πώς θα δουλέψουν οι τεχνικές ομάδες.

«Και αυτό διότι οι Τούρκοι οι οποίοι εγκατέλειψαν τη διαπραγμάτευση και έφυγαν το πρωί της Παρασκευής, είπαν ότι δεν είχαν χρόνο για διαβουλεύσεις και ζήτησαν να συνεδριάσουν οι τεχνικές ομάδες. Η απάντηση όμως ήταν ότι χωρίς πολιτικές οδηγίες δεν μπορούν να συνεδριάζουν οι τεχνικές ομάδες», επεσήμανε.