Το νέο Σύνταγμα της χώρας, που ενισχύει τις εξουσίες του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε πρώτη ανάγνωση, το τουρκικό κοινοβούλιο, καθώς οι βουλευτές ενέκριναν τα δύο τελευταία κεφάλαια του Συντάγματος, για τα οποία απαιτείτο πλειοψηφία των τριών πέμπτων.

Το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εξασφάλισε περισσότερες από τις 330 απαιτούμενες ψήφους για την υιοθέτηση του νέου Συντάγματος, το οποίο θα τελεί προς έγκριση με δημοψήφισμα, πιθανότατα τον Απρίλιο.

Τα 18 άρθρα του νέου Συντάγματος, που έχει ως στόχο την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου της Δημοκρατίας, θα συζητηθούν και πάλι το ένα μετά το άλλο σε δεύτερη και τελευταία ανάγνωση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη.
 
Σημειώνεται ότι αυτή η πολιτειακή μεταβολή προς την «προεδρική Δημοκρατία» απορρίπτεται από την τουρκική αντιπολίτευση, η οποία καταγγέλλει αυταρχική εκτροπή του προέδρου Ερντογάν. Παράλληλα, η ψήφιση του νέου Συντάγματος έχει προκαλέσει αντιδράσεις και σε πολίτες που πριν λίγες μέρες πραγματοποίησαν διαδήλωση κατά αυτού.