Το γεγονός επιβεβαίωσε και η δήμαρχος της πόλης, Κριστία Τόρες, που δήλωσε πως «προς το παρόν, μας ενημέρωσαν ότι ένα πρόσωπο άνοιξε πυρ», διευκρινίζοντας ότι οι αρχές επικοινωνούν αυτήν την στιγμή με τα προξενεία των ΗΠΑ, του Καναδά και της Κολομβίας για να παράσχουν πληροφορίες σχετικά με τους υπηκόους τους. Σύμφωνα με την ίδια, τρία από τα θύματα είναι αλλοδαποί.
 
Οι πυροβολισμοί ξέσπασαν κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής BPM στο μαγαζί Blue Parrot Club, στο οποίο παρίστανται κάθε χρόνο πολλοί τουρίστες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ένοπλο άντρα που πυροβόλησε στο εσωτερικό του κλαμπ από ένα παράθυρο του κτηρίου, ενώ εκείνη την ώρα ο κόσμος που βρισκόταν μέσα διασκέδαζε στο πλαίσιο μουσικοχορευτικού φεστιβάλ.
 
Στις πρώτες εικόνες που μετέδωσαν τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας διακρίνονται πανικόβλητοι τουρίστες να τρέχουν έξω από το νυχτερινό κέντρο.
 
Οι διοργανωτές του φεστιβάλ είπαν ότι τρεις φρουροί ασφαλείας σκοτώθηκαν από τους πυροβολισμούς, επιβεβαιώνοντας ότι ένας ένοπλος άνοιξε πυρ.
 
Το Πλάγια ντελ Κάρμεν βρίσκεται σε απόσταση 68 χιλιομέτρων από το Κανκούν. Εκεί συχνάζουν Αμερικανοί αλλά και Ευρωπαίοι τουρίστες. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τοπικά μέσα, πρόκειται είτε για τρομοκρατική επίθεση, είτε για ξεκαθάρισμα λογαριασμών, σε μία περιοχή που, όπως αναφέρεται, βρίσκεται στο έλεος των εμπόρων ναρκωτικών.

Ο DJ του μαγαζιού ανάρτησε tweet που ανέφερε ότι κάποιος άνοιξε πυρ στο μαγαζί και τέσσερις με πέντε άνθρωποι είναι νεκροί.