Ο Τραμπ έκανε λόγο για «καταστροφικό λάθος της Μέρκελ» σχετικά με τη μεταναστευτική της πολιτική και χαρακτήρισε «επιτυχία» της Βρετανίας την έξοδο από την ΕΕ, που θα οδηγήσει και άλλες χώρες στην έξοδο.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, δήλωσε ότι «η καλύτερη απάντηση στη συνέντευξη του Αμερικανού προέδρου είναι η ενότητα των Ευρωπαίων και η σύσταση κοινού μετώπου». Στη Γερμανία ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό η Ευρώπη «να μην πέσει σε βαθιά κατάθλιψη», και να «ανασυνταχθεί» δείχνοντας «αποφασιστικότητα».

Θέση πήρε και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του Τραμπ για το ΝΑΤΟ, το οποίο χαρακτήρισε «παρωχημένο» θεσμό. Ο γερμανός ΥΠΕΞ ανέφερε πως «οι δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ, ο οποίος θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ είναι παρωχημένο, έγιναν δεκτές με ανησυχία» στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τη δυνατότητα ταχείας κατάληξης της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ενώ χαρακτήρισε «φαντασίωση» την εκτίμηση του Τραμπ ότι και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θα ακολουθήσουν τη Βρετανία στην έξοδο από την ΕΕ.

Ηρεμία και την αποφυγή «βιαστικών» αντιδράσεων συνέστησε ο αντικαγκελάριος και πρόεδρος των σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τονίζοντας ότι η Γερμανία «δεν είναι αδύναμη και υποδεέστερη». Αναφορικά με την προειδοποίηση Τραμπ για δασμολογικές ποινές σε γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες σε περίπτωση που θα επενδύουν στο Μεξικό αντί στις ΗΠΑ, ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισήμανε ότι κατά αυτό τον τρόπο η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία δεν πρόκειται να γίνει ισχυρότερη.

Μέρκελ: Θα τα πούμε όταν αναλάβει

Η Ευρώπη κρατάει στα χέρια της το πεπρωμένο της, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σήμερα απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη συνέντευξη που παραχώρησε ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως πιστεύει ότι και άλλες χώρες θα αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη Βρετανία.
 
«Πιστεύω ότι εμείς οι Ευρωπαίοι κρατάμε τη μοίρα μας στα χέρια μας» επισήμανε η επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας. «Θα παραμείνω προσηλωμένη προκειμένου τα 27 κράτη μέλη να εργάζονται από κοινού προς το μέλλον (…) μπροστά στις προκλήσεις του 21ου αιώνα» συμπλήρωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.
 
«Προσωπικά αναμένω την ορκωμοσία του Αμερικανού προέδρου. Κατόπιν φυσικά θα συνεργαστούμε μαζί του σε κάθε επίπεδο» απάντησε η Μέρκελ στα δεικτικά σχόλια του Τραμπ για τις ευθύνες της στο προσφυγικό, συνδέοντάς το με την τρομοκρατία, ο οποίος χαρακτήρισε «καταστροφική» τη μεταναστευτική πολιτική υποδοχής της Γερμανίδας καγκελαρίου.
 
Η Άγγελα Μέρκελ, η χώρα της οποίας έχει υποδεχθεί ένα και πλέον εκατομμύριο αιτούντες άσυλο από το 2015, δεν θέλησε να απαντήσει λεπτομερώς σε αυτές τις επικρίσεις, κρίνοντας πως οι απόψεις του Τραμπ είναι ήδη γνωστές.
 
«Οι θέσεις μου στα διατλαντικά ζητήματα είναι γνωστές. Ο εκλεγμένος πρόεδρος για μία ακόμη φορά εξέθεσε τις δικές του θέσεις. Όταν θα αναλάβει καθήκοντα (κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει ακόμη) εμείς θα συνεργαστούμε φυσικά με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση και εμείς θα δούμε ποιες συμφωνίες θα συνάψουμε» πρόσθεσε η ίδια.
 
Η καγκελάριος της Γερμανίας απέρριψε για μία ακόμη φορά κάθε σχέση μεταξύ της τρομοκρατικής απειλής στην Ευρώπη και των προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει την Συρία για να σωθούν από τον πόλεμο, εκατοντάδες χιλιάδες εκ των οποίων μετέβησαν στη Γερμανία.
 
«Θέλω να διαχωρίσω (το ζήτημα της τρομοκρατίας) από το ζήτημα των προσφύγων (…) αναφορικά με τον πόλεμο στη Συρία» τόνισε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «η πλειονότητα των Σύρων» διέφυγαν «από τον εμφύλιο πόλεμο, τις μάχες εναντίον της ( κυβέρνησης του προέδρου Μπασάρ) αλ Άσαντ και της καταστολής του Άσαντ».

Πυρά Σόιμπλε κατά προστατευτισμού «πλαστών ειδήσεων»

 
Εξάλλου, την αντίδραση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναμένεται να προκαλέσουν εκ νέου απειλές του Τραμπ για δασμούς ύψους 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά, ο οποίος προειδοποίησε νωρίτερα για τις βλαβερές συνέπειες του προστατευτισμού. Παράλληλα, τόνισε πως οι προερχόμενες από τη Ρωσία «πλαστές ειδήσεις», όπως τις αποκάλεσε, ισοδυναμούν με πόλεμο προπαγάνδας.
 
«Όποιος θέλει ανάπτυξη, και πιστεύω πως αυτή η κυβέρνηση (του Τραμπ) θα είναι μια κυβέρνηση φιλική προς την ανάπτυξη, πρέπει να είναι υπέρ των ανοικτών αγορών», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal.
 
«Ο προστατευτισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα πλεονεκτήματα, όμως είναι πάντα βλαβερός μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε.
 
Η εφημερίδα αναφέρει πως ο Σόιμπλε έδωσε τη συνέντευξη πριν από τη δημοσίευση μιας συνέντευξης του Τραμπ στη γερμανική εφημερίδα Bild, στην οποία ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ απειλεί να επιβάλει δασμό 35% στα οχήματα που εισάγονται στην αμερικανική αγορά.
 
Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης πως οι χώρες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν απόπειρες επηρεασμού της πολιτικής μέσω πλαστών ειδήσεων, υπογραμμίζοντας την προβεβλημένη υπόθεση μιας μικρής Γερμανορωσίδας, για την οποία ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως απήχθη και βιάσθηκε από μετανάστες στο Βερολίνο, ένας ισχυρισμός που αργότερα απορρίφθηκε από τις γερμανικές αρχές.
 
«Μερικοί παραπλανόνται από πλαστές ειδήσεις της ρωσόφωνης, κρατικά χρηματοδοτούμενης και κατευθυνόμενης τηλεόρασης», δήλωσε ο Σόιμπλε. «Αυτό μόνο ως πόλεμος προπαγάνδας μπορεί να περιγραφεί».