Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, η συνολική δανειακή έκθεση των τραπεζών σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα, υπολογίζεται σε 1,27 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των δανείων να χαρακτηρίζονται ως ληξιπρόθεσμα.

Η τράπεζα Πειραιώς (που έχει απορροφήσει την Αγροτική Τράπεζα) έχει χορηγήσει σε κόμματα δάνεια ύψους 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 220 προέρχονται από δανειοδοτήσεις της Αγροτικής Τράπεζας. Από αυτά, 131,4 εκατ. ευρώ έχει πάρει η ΝΔ, 108,1 εκατ. ευρώ έχει λάβει το ΠΑΣΟΚ, ενώ το υπόλοιπο έχει διατεθεί ως χρηματοδοτική μίσθωση στο ΚΚΕ. Τα δάνεια προς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν καταγγελθεί.

Η Εθνική Τράπεζα έχει χορηγήσει δάνεια ύψους 14 εκατομμυρίων σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. 8,7 εκατομμύρια που έχουν χορηγηθεί σε δάνεια προς το ΠΑΣΟΚ δεν εξυπηρετούνται. Τα δάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ από την Attica Bank, έχουν καταγγελθεί γιατί δεν εξυπηρετούνται και έχουν ξεκινήσει όλες οι προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες για την εξόφλησή τους. Η τελική οφειλή για τη ΝΔ είναι 2,4 εκατ. ευρώ και του ΠΑΣΟΚ έφθασε τα 6,5 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι ο επιθεωρητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιώργος Πάσχας, δήλωσε κατά την εξέτασή του στην Εξεταστική Επιτροπή, ότι το λογιστικό υπόλοιπο των δανείων σε κόμματα, είναι ύψους 295 εκατ. ευρώ και μόνο τα δάνεια ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ θεωρούνται «ομαλής είσπραξης».

Το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας παραδόθηκε στα κόμματα, προκειμένου να το μελετήσουν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, ενόψει της κατάθεσης του τελικού πορίσματος την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα

Κακουργηματικού χαρακτήρα πράξεις καταλογίζουν στη λειτουργία των τραπεζών τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των δανείων για τα κόμματα και τα ΜΜΕ από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ. 

Το εισηγητικό πόρισμα της πλειοψηφίας παραδόθηκε στα κόμματα, προκειμένου να το μελετήσουν και να κάνουν τις δικές τους προτάσεις, ενόψει της κατάθεσης του τελικού πορίσματος την ερχόμενη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου, στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο σχέδιο του πορίσματός τους, τα μέλη της Εξεταστικής του ΣΥΡΙΖΑ καταλογίζουν πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τραπεζών, ενώ θα κάνουν λόγο για σοβαρές παραβιάσεις του τραπεζικού δικαίου με χορηγήσεις δανείων χωρίς επαρκείς τραπεζικές εγγυήσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα ΜΜΕ καταλογίζονται βαριά πλημμελήματα, πρακτικές ιδιοποίησης τραπεζικών δανείων και χρήση τους για άλλους σκοπούς.

Όπως ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας, τη στιγμή δεν προκύπτουν ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα, αλλά πιθανώς ευθύνες και παραβατικές συμπεριφορές από μη πολιτικά πρόσωπα. «Έχουμε ονομαστικά κραυγαλέες περιπτώσεις χρηματοδοτήσεων ΜΜΕ που πάμπλουτοι ιδιοκτήτες διοικούν χρεοκοπημένες επιχειρήσεις».